Politika i gospodarstvo

5,5 milijuna kn za Dubrovačko-neretvansku županiju iz EU fondova za razvoj projekata na području prometa

Na nedavnoj konferenciji za novinare župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić predstavio je projekt „Razvoj funkcionalne regije Južna Dalmacija“. Projekt je vrijedan 6,5 milijuna kn od kojih će se 5,5 milijuna kuna financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kao Posredničko tijelo objavilo je natječaj za ova sredstva 2014. godine, a Dubrovačko-neretvanska županija u prvoj verziji poziva nije bila prihvatljivi natjecatelj. Županija je uputila prigovor pozivajući se na nadležnu hrvatsku i EU regulativu, koji je i uvažen, te je Županija uvrštena među natjecatelje.

Projekt je prijavljen koncem studenoga 2014. Godine; pripremila ga je i prijavila Regionalna razvojna agencija DUNEA u suradnji s Radnom skupinom za razvoj projekta koju čine predstavnici gradova, lučkih uprava, cestarskih tvrtki i ustanova, Županije i Regionalne razvojne agencije, a vodi je zamjenica župana Marija Vučković. Naime, temeljem Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske (2014.-2030.) definirano je pet funkcionalnih regija kao logičkih cjelina prometne i druge interakcije. Regija Južna Dalmacija obuhvaća cijelu DNŽ, a uzima u obzir i susjedna područja.

Cilj projekta je utvrditi stanje prometne interakcije funkcionalne regije te jasno definirati dugoročne planove razvoja. Trajanje projekta je do kolovoza 2016. godine do kada je potrebno izraditi Glavni plan razvoja funkcionalne regije zajedno sa Strateškom procjenom utjecaja na okoliš. Glavni plan razvoja će uključivati i prometni model funkcionalne regije, kao i bazu projekata koji će biti osnova za financiranje budućih projekata.