Politika i gospodarstvo

30. OBLJETNICA AKCIJE “ZTMB”: Ploče su obavile prvi i najteži zadatak u Domovinskom ratu

Danas je u Pločama obilježen veliki dan naše hrvatske, neretvanske, pločanske povijesti. Događaj koji je donio slobodu Pločama, ali i cijelom neretvanskom kraju.

Centralna svečanost održala se ispred crkve Kraljice Neba i Zemlje u Pločama gdje je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Mišo Krstičević.

“Na današnji dan obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti. Važnost tog dana jeste u tome što se kroz događaje koji su se dogodili u ovo vrijeme prije 30 godina može oslikati duh našeg naroda i bit naše države. Vrijeme između 90te i 95te nas je definiralo kao državu kakvu imamo danas 25 godina od završetka rata” – rekao je gradonačelnik Krstičević u svom obraćanju.


“Mi Pločani, danas nakon toliko godina sa izraženim poštovanjem i zahvalnošću gledamo na malu skupinu patriota koji su ustali i riskirali vjerojatno mnogo, neki od njih i sve, da bi došli do nečeg što je bilo naše, a u tom trenutku perfidno uzeto od nas, naše oružje teritorijalne obrane.

Reakcija je to bila na pritiske i pokušaje oduzimanja slobode i onog na što smo imali kao država pravo, a to jeste da budemo samostalni i neovisni.
Svjesni smo da bi bez vaše žrtve samostalnost i neovisnost ostale samo riječi bez smisla.

Sretni smo što je tada među nama bilo dovoljno pojedinaca iz generacija koje su bile u biološkoj prilici za to, da uzmu oružje u svoje ruke i bore se za slobodu svih nas.

Zahvaljujem i svim onima ljudima u Hrvatskoj koji su razumjeli nedostatke koji su postojali i koji su se pojavljivali, koji su bili spremni nastaviti se boriti za slobodu svih naših građana kroz razdoblje rata i nakon njega.
Već više od 2 desetljeća imamo sve konce u svojim rukama, te upravo radi svih onih ljudi koji su pokazali karakter i hrabrost u teškim i nezahvalnim vremenima, bi trebali biti povezani idejom koja je tada bila okosnica. Jer upravo takva ideja je nešto što od nas mnogo čini jednoga. To zajedništvo koje osobno smatram sačuvanim treba biti temelj svakog društvenog djelovanja.

Obilježavanje godišnjica akcije „Zelena tabla“ je poseban dan za reći jedno posebno HVALA svim pripadnicima naših oružanih snaga, svima koji su dali život za našu domovinu, svim članovima njihovih obitelji koji itekako služe ovoj domovini. Svi vi koji ste se žrtvovali za našu slobodu i sigurnost, ne zaslužujete samo našu zahvalnost, već i naše obećanje da ćemo u vremenima koja dolaze i mi služiti vama” – rekao je pločanski gradonačelnik u svom govoru.

Svečanosti su nazočili i župan Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikola Dobroslavić, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske g. Darko Arapović, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja g. Jozo Šerić i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i izaslanik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice g. Darko Malečić.

“Akcija Zelena tabla – Mala Bara svijetli je primjer kako se voli domovina i nemjerljiv je doprinos svih branitelja koji su sudjelovali ne samo u ovoj akciji nego u cijelom Domovinskom ratu.

Osobno kao dragovoljac mogu posvjedočiti što je nama na terenu značila vijest o uspješno odrađenoj akciji a pigotovo što nam je značilo oružje. Ponosni smo na pločanske branitelje i domovinski rat koji je temelj naše države” – istaknuo je u svom govoru župan Dobroslavić.

Također, okupljenima se obratio i tadašnji ministar obrane Republike Hrvatske g. Luka Bebić i g. Velimir Barbir, zamjenik zapovjednika akcije.

Luka Bebić prisjetio se tih događanja, koliko je bilo potrebno hrabrosti i želje sudionicima akcije ali i mudrih odluka tadašnjeg vrha Hrvatske na čelu s dr. Franjom Tuđmanom.

“Odluka da se pozovu svi u obranu Domovine, bez obzira na političku i ideološku pripadnost i prošlost, bila je, po mom mišljenju, najveća odluka predsjednika Tuđmana.

Srdačno čestitam svima vama, pogotovo sudionicima akcije, jer ste vi bili oni koji su podmetnuli leđa kad je bilo najteže i kad ništa nismo imali. Ploče su obavile prvi i najteži zadatak u Domovinskom ratu. To je bilo vrijeme osobnih herojstava, a Ploče i Pločani su herojski izdržali akciju.

Gradu Pločama, za kojeg predviđam da će biti jedan od najprosperitetnijih u Hrvatskoj, i cijeloj Neretvi, želim uspješnu budućnost i razvoj” – rekao je u nadahnutom govoru između ostalog gospodin Luka Bebić.

U sklopu plana razoružavanja Teritorijalne obrane u proljeće 1990., JNA je stavila pod nadzor oružje koje je legitimno pripadalo hrvatskom narodu, a sve da bi se lakše izveo cilj okupiranja Hrvatske. Danas se u povodu ovog velikog dana prisjećamo i akcija Pšenica, Zbrojevka i Barut koje su u velikoj mjeri pridonijele porastu morala među hrvatskim pukom, pokazale da su takve akcije izvedive i da se može suprotstaviti znatno bolje naoružanom neprijatelju.

Današnji dan spomen je na dan kada je zauzeta prva vojarna, skladište oružja i streljiva. Ostvarena je velika pobjeda, jer su hrvatske snage zaplijenile vrijednu tešku opremu (topništvo, rakete) kao i duge cijevi i streljivo iz vojnih skladišta. Uzimajući u obzir da su branitelji cijele Dalmacije u to vrijeme raspolagali s oko 3500 pušaka, rezultati ove operacije postaju još upečatljiviji. Strateški promatrano, zauzimanje vojnih objekata u Pločama poremetilo je planove JNA u osvajanju Doline Neretve i odsijecanju juga Hrvatske, te pomoglo u formiranju i opremanju obrambenih snaga na prostoru cijele Hrvatske, što je u znatnoj mjeri usmjerilo i daljnji tijek Domovinskog rata.

Akcija Zelena tabla – Mala bara predstavlja jedan od najvećih događaja u povijesti našega grada, zbog čega je taj dan održavanja akcije i službeno proglašen spomen-danom. Od samog događaja prošlo je velikih 30 godina.

Svečano i uz molitvu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na centralnom križu na Laništini, u Maloj Bari te na spomeniku svim poginulim braniteljima te na vječnu slavu našem poginulom hrvatskom branitelju Anti Vrdoljaku i svima onima koji su svoj život nesebično i hrabro položili na oltar domovine i zauvijek ostali u našim sjećanjima.

Glazbeni dio svečanosti obogatili su svojim izvedbama klape “Stina” i “Stablina”, dok je svečanim koncertom 4 Tenora završeno obilježavanje jubilarne 30. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Zelena tabla – Mala bara”.

Foto: Grad Ploče