Politika i gospodarstvo

12. sjednica Županijske skupštine

dobroslavic-matusic-obuljen-vuckovic-zupanijska-skupstina by dubrovniknet

12. sjednica Županijske skupštine počela je s malim zakašnjenjem, a na njoj je prisutno 34 vijećnika. Na klupama su vijećnike dočekale četiri dodatne točke: Rješenje kojim se iz Odbora za gospodarski razvoj razrješava vijećnik Mato Franković, a imenuje Zrinka Antunović Čotić, iz čega se može naslutiti da Franković napušta klupe Županijske skupštine, Odluka o osnivanju tvrtke Agrum Neretva d.o.o. za istraživanje i razvoj te Pregled ulaganja ŽUC-a u 2015. godini. Na dnevnom redu je izvještaj o ispunjenju proračuna u 2015. te o poslovanju ŽUC-a u prvih 6 mjeseci ove godine.

Tim nesretnim ljudima koje tjera nevolja treba olakšati život. Oni i dalje naviru, mi širimo ruke što je dobro, ali je problem kapaciteta. Zapravo se ne zna kako točno treba postupiti. EU i naša Vlada brzo trebaju dati odgovor na ovo pitanje. Ne znam zašto se ne ide na to da se tim ljudima omogući povratak domovima?, odgovorio je župan Nikola Dobroslavić na viječnićko pitanje Tea Andrića (HDZ) je li naša županija spremna za mogući val izbjeglica. Župan je dodao kako je nadležnost oko ovog problema isključivo Vladina te da Županija može humano primiti ljude, ako dođu, ali ništa više od toga.

Drugo pitanje vijećnika Andrića bilo je vezano uz koncesionara koji je dobio u koncesiju plažu u Uvali Lapad i njegove namjere i obveze, na što je župan odgovorio kako je Skupština postupila na ispravan način jer su svi uvjeti su bili ispunjeni, što je potvrdilo i Ministarstvo, odgovorom na žalbe drugih zainteresiranih. “Mi imamo bankovne garancije za ulaganje u vrijednosti od 5 milijuna kuna. Skupština, ukoliko se ne bude poštivao ugovor, može ga raskinuti”, kazao je Dobroslavić.
Ivo Karamatić (SDP) postavio je tri pitanja, a ono bitno za građane je pitanje o gradnji srednje škole u Pločama.
Naime zemljište predviđeno za izgradnju srednje škole u kojoj bi bila smještena i gimnazija i tehničke te strukovne škole, ograđeno je dok čeka rješenje financiranja iz EU fondova, kako mu ne bi istekla građevinska dozvola.


Karamatić je obavijestio prisutne kako se ta ograda nakon prve bure porušila i postala problem u prometu. Pitao je kad će krenut gradnja škole i zašto to još nije počela?
Župan je odgovorio kako se sporo rješavaju dokumenti okofinanciranja iz EU fondova. ” Morali smo napraviti izmjenu projekta, jer se iz fondova financiraju samo strukovne škole. Sad se nadamo kako će ova strukovna škola 85 % sredstava dobiti iz fondova i da će uskoro početi gradnja”, istaknuo je župan.
Ivo Miletić (HDZ) pitao je kad će se urediti cestovni pristup Cavtatu i što će se napraviti kako bi se riješio problem prometa kroz Župu dubrovačku, odnosno Srebreno.
Župan je kazao kako je prilaz Cavtatu odgovornost ŽUC-a i da će doći na red, a da je iako je svjestan problema u Župi nadležnost imaju Hrvatske ceste.
Pitanje Davora Penića (SDP) opet je nevezano za konkretne probleme, nego za nadmudrivanje oko dviju najačih stranaka u Hrvatskoj. Opet se potegnulo pitanje Elementarnih čestica i izbjeglica te je li u pravu jedna li druga strana.

Ante Šendo (HSS) kazao je kako nakon požarne sezone dolazi sezona poplava te je pitao što se radi na popravku cesta u opožarenom području? Još jednom je pitao ima li županija ikakvu informaciju zašto mi u EU zatvaramo željeznički promet na relaciji Ploče – Metković – Mostar? Pitao je i što se događa s Županijskim centrom za gospodareneje s otpadom?
Župan je ponovno istaknuo kako je nerazumljivo zašto je ukinuta putnička željeznička pruga iz Ploča prema Mostaru te da nema nikakvih novih informacija iz Vlade. “Centar ide dalje, a postoje određene dileme u Ministarstvu. Završena je studija o izvodljivosti. Radi se natječaj za idejno rješenje za lokacijsku dozvolu, potom slijedi prijava na EU fondove, građevinska i gradnja. Još uvijek vjerujem da ćemo završiti gradnju u roku”, odgovorio je Dobroslavić.

O cestama je vijećnike informirao dožupan Davorko Obuljen, koji je kazao kako su interventni radovi i sanacije već napravljeni, a u planu je još dosta manjih radova.
Vijećnik MOST-a Pero Jerković opet je otvorio pitanje Doma zdravlja u Metkoviću, koje postavlja već 4. sjednicu. Riječ je o financijama Doma zdravlja i obuci pedijatara i fizijatara za rad s djecom s posebnim potrebama. Zatražio je datum početka obuke.

Također je pitao što je s graničnim prijelazom kroz Gabela polje i gradnjom nasipa na Neretvi u graničnom području u BiH?
Župan je kazao kako problemi u Domu zdravlja metković postoje, ali da se radi na rješenju. Kazao je kako o graničnom prijelazu nemaju informacije, a oko nasipa j kazao kako će pokušati utjecati na susjedne općine u BiH kako bi se oni aktivnije uključili u izgradnju nasipa, koji su voljne financirati Hrvatske vode.

Frano Matušić (HDZ) pitao je župana što se događa u Parku Prevlaka koji trenutno propada? Župan je odgovorio kako bi taj atraktivni prostor trebao postati turistička destinacija, no postoji pitanje razgraničenjanja s Crnom Gorom koje prethodno treba riješiti.

Izvršenje proračuna za 6. mj u 2015.
“Nula posto je najčešći pokazatelj u realizaciji ovog proračuna u prvih 6. mjeseci, a to pokazuje da ne radimo dovoljno dobro”, istaknuo je u raspravi vijećnik Karamatić.
Pročelnica Odjela kazala je kako se gotovo sve počne realizirati u 7. i 8. mjesecu te da je to uobičajen razvoj.
Za raspravu se javio i Mario Tevšić (HNS) koji je kazao kako u svakom odjelu postoje intelektualne usluge, ukupno se radi o oko milijun kuna u 6. mjeseci. Pitao je pojašnjenje tih stavki.
Pročelnica Dragica Stanić je objasnila kako je riječ uglavnom o uslugama vezanim za EU projekte, ali i druge projekte.

Tekst: K. Fiorović / dubrovniknet.hr
Foto: dubrovniknet.hr