Ostalo

Zrinka Zekulić: “Gladuša” je spoj fine hrane i strastvenih putovanja

Mlada farmaceutkinja je pored svog zanimanja autorica i kreatorica platforme “Gladuša” za dijeljenje recepata i promoviranje zdravog načina ishrane, na kreativan način! Za IKRE Magazin Zrinka Zekulić govori o nastanku bloga, svojim avanturama, nastajanju njenih objava…

Kako je započela gastro priča zvana „Gladuša“?

Priča s Gladušom je došla poprilično spontano, reklo bi se na jednoj kavi s prijateljicama. Već godinama kuham za vlastiti gušt i nastojim da jela budu zdrava i kreativna, a pritom i jednostavna. Nebrojeno mnogo puta sam pisala prijateljicama recepte, slala im slike i na njihov nagovor i uz veliku podršku dečka Alexandera, rodila se ideja o sajtu. Ubrzo nakon toga, šetajući jedan dan gradom, odlučila sam da mala Gladuša u meni izađe iz ormara.


Vaši pratitelji osim recepata i kreativnih „foodie“ objava na Vašoj stranici mogu saznati i kako izgleda putovati po svijetu u romantičnom kamperu. Možete li nam reći više o tome?

To je dosta zanimljiva priča, koja mi je još jedanput potvrdila da se sve u životu događa s nekim razlogom. Nastojat ću što više skratiti. Alex i ja smo šetali jednim sajmom u Zagrebu i ugledali izloženi kamper. Kako sam se oduvijek pitala kako izgleda njegova unutrašnjost, ušla sam unutra i, blago je reći – oduševila! Kroz razgovor s gospođom zaduženom za kamper, zaključili smo da je to iskustvo koje si svakako moramo jednog dana priuštiti. Odmah smo ih zapratili na društvenim mrežama, a nakon mjesec dana osvanula je njihova nagradna igra “7 dana s kamperom u destinaciji po izboru”. Jasno vam je da nismo niti trenutka čekali i odmah smo “zaigrali” tako što smo objavili svoje slike s prethodnih putovanja i napisali zašto bismo baš mi trebali osvojiti nagradu. I osvojili smo! Mjesecima smo bili uzbuđeni i planirali taj put. Italiju jako volimo i nismo puno dvojili kamo ćemo ići.

To iskustvo teško se može opisati u par kratkih rečenica. Svakako je to nešto što ćemo pamtiti cijeli život! Poseban je osjećaj kad praktički čitav stan možeš voziti sa sobom i sve su ti stvari dostupne kada god to poželiš. A ne trebam niti spominjati koliko je divan osjećaj spavati negdje u šumi, među borovima i buditi se uz cvrkut ptica. Ponovila bih to još puno puta. Obožavam putovanja i uvijek sam spremna za nove avanture. A putovanja i hrana savršeno idu skupa pa smo to htjeli povezati u jednu priču. Stoga je Gladuša spoj fine hrane i strastvenih putovanja.

Kako zapravo izgleda Vaš jedan radni dan, koliko je vremena potrebno za jedan blog post i sve ostale popratne radnje, održavanje mreža, odgovaranje ljudima na komentare, dogovore oko saradnji…

Moram naglasiti da Gladuša još uvijek nije moj primarni posao. Po struci sam magistar farmacije i radim u ljekarni u smjenama pa svaki svoj slobodni trenutak koristim za rad na portalu: istražujem recepte, planiram objave, odgovaram na upite, obilazim događanja. Hrana je oduvijek bila moja ljubav i voljela bih da jednog dana postane moj stvarni posao.

Sve radim zajedno s Alexom koji je fotograf i stručnjak za digitalni marketing. Sretna sam što smo uspjeli spojiti naše strasti i sada smo mali, ali jako dobar tim. Ponosna sam što smo sve to uspjeli postići u tako malo vremena. Najveći dio posla oko portala obavljamo preko vikenda.

Za nas nikad nema odmora, ali ovo je posao u kojem uživamo. Ja vrijeme provodim u kuhinji, a Alex snima. Ponekad nam trebaju i 2 dana da pripremimo jedan post, sve ovisi o broju recepata ali i inspiraciji. Najlakši dio je nakon snimanja napisati tekst.

Da li je isplativo u konačnici?

Gladuša je još uvijek jedna mala beba, stara skoro godinu dana, ako se mogu tako izraziti. Još uvijek nemamo značajnih novčanih prihoda, ali to me ne zabrinjava niti najmanje. Sve u svoje vrijeme. To je hobi koji je doveo puno krasnih i kreativnih ljudi u moj život, od kojih sam jako puno naučila.

Najsretnija sam kada objavim neki recept, kada se on ljudima svidi, šalju mi slike gotovih jela pripremljenih po tom receptu, svoje komentare i to mi je najljepša nagrada. Vjerujem da novac u konačnici uvijek dođe ako čovjek uporno radi nešto iz ljubavi i strasti.

Koja su to tri sastojka koja svjesno izbjegavate ili eliminirate čak i kada se u receptu traži da se doda?

Najlakše pitanje! Maslac/margarin, rafinirani šećer, šlag.

Primijetili smo da ste već pokrenuli youtube kanal, zanima nas da li ćete u budućnosti biti aktivniji po pitanju video formata?

Svakako imamo u planu aktivirati i Youtube kanal, to je trenutno najjača platforma, ali ujedno i najkompleksnija. Najveći problem je već spomenuti nedostatak vremena i prostora za neki kvalitetni video sadržaj, ali trudimo se da se i po tom pitanju nešto promijeni. Stay tuned!

Koji Vam je do danas najdraži post koji ste objavili i zašto, neki koji Vam je ostao u lijepom sjećanju i za koji Vas veže neka priča?

Teško bi mi bilo izdvojiti jednu objavu koja mi je najdraža jer svaka nova pokazuje koliko mi, kao tim, iz dana u dan napredujemo. Nekad su pripreme i snimanje trajali satima i do dugo u noć, a na kraju i ne bi bila uspješna. Danas sve ide puno brže; ja sam prva koja uči puno iz svojih pogrešaka, eksperimentiram više i sigurnija sam u svoje ideje. Sve je to došlo s iskustvom. Mogu samo zamisliti koliko ću još toga naučiti. Mogla bih izdvojiti post s lažnim cheesecakeom od tikve jer sam taj recept doslovno sanjala. Danima sam kombinirala neke sastojke u glavi i toliko sam bila u tome, da sam se jedno jutro probudila sa idejom za gotov desert. Također, kada sam ga napravila, dizajn seta nam se samo “ukazao” sa svim jesenskim voćem, lišćem i raznim orašastim plodovima i začinima tako da je sve baš lako sjelo na svoje mjesto.

Tekst i slike: ikremagazin.ba