Grad i okolica

Znanstveni projekt mladih biologa “Viridi Valle 2024” u Pločama

S ponosom najavljujemo dolazak studentskog znanstveno-edukativnog projekta “Viridi Valle 2024” u naš grad, koji će se održati od 13. do 21. srpnja. Ovaj projekt, osmišljen kao biološka ekspedicija, fokusira se na proučavanje faktora onečišćenja za procjenu antropogenog utjecaja na biološku raznolikost doline Neretve.


Dolina Neretve, poznata po svojoj iznimnoj biološkoj raznolikosti, smještena je unutar visoko razvijenog poljoprivrednog područja. Ovaj lokalitet predstavlja idealni model znanstvenicima za proučavanje direktnog utjecaja poljoprivrede na okoliš. Močvarna, livadna i slatkovodna staništa, ispresijecana uzgojnim površinama različitih poljoprivrednih kultura, pružaju kompleksan uvid u utjecaj uzgoja hrane na okoliš.

Projekt “Viridi Valle” obuhvatit će nekoliko ključnih područja istraživanja, uključujući: proučavanje kukaca, riba, biljaka; sakupljanje uzoraka za prirodoslovni muzej; uzimanje uzoraka za analize teških metala i mnoga druga istraživanja.

Kroz ovaj projekt, sudionici će steći vrijedna iskustva i usavršiti svoje vještine kao mladi hrvatski znanstvenici. Provedbom edukacija i prezentiranjem rezultata, ideja o važnosti očuvanja prirode približit će se našim stanovnicima.

Istraživanje koje će se provoditi u sklopu “Viridi Valle 2024” od iznimne je važnosti za hrvatsku znanost i mlade ljude. Projekt poput ovoga omogućuje stjecanje vještina za buduće zaposlenje mladih u našoj državi. Omogućit će nam shvaćanje trenutnog stanja okoliša te pridonijeti unaprjeđenju kvalitete života s ciljem svjetlije budućnosti našeg kraja. Posebno naglašavamo da rezultati ovog istraživanja mogu imati veliki benefit za lokalnu zajednicu, pružajući ključne informacije potrebne za izradu planova zaštite i očuvanja prirodnih dobara našeg planeta.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi