Ostalo

ŽIVOT U STRAHU: Građani Plinjanske ulice svakodnevno riskiraju živote

Da ono što je nekome normalno i što se podrazumjeva, nekome drugom predstavlja nedostižno i luksuz, dokazuje nam i ova priča o našim sugrađanima koji žive u Plinjanskoj ulici u Stablini.

Godinama već stanovnici ove ulice od broja 11 do broja 25 (ali i ostali) apeliraju na neizdrživu situaciju, kad trebaju izaći iz svojih domova, zbog nepreglednosti prometnice i nemogućnosti sigurnog prelaska ceste na drugu stranu. Svašta im je obećavano, ali problem se riješio nije.

Prije otprilike 2 godine pisala sam gradskim službama, dobila sam odgovor da cesta pripada Hrvatskim cestama, a ne Gradu Ploče. Moja djevojčica je tada krenula u prvi razred, danas je već treći. Majka kao i svaka druga brine za svoje dijete, a ja sam dodatno zabrinuta zbog ceste na kojoj mi živimo. Govorilo se da se ovdje pravi nogostup, ulična rasvjeta ali ništa od toga. Živimo na mjestu gdje je ograničenje 40 ali nitko baš nitko se toga ne pridržava. Naši životi su ugroženi svaki dan” – rekla nam je jedna od sugrađanki sa spomenutih adresa.


Prema fotografijama koje smo dobili vidi se sav rizik koji ovi ljudi podnose. Podsjetimo da je u travnju prošle godine najavljena, od strane Hrvatskih cesta ispostava Dubrovnik, rekonstrukcija državne ceste D-8 na potezu Restoran Pećina – poljoprivredna apoteka Jamatva u Stablini. Izrađen je Glavni projekt rekonstrukcije, a u okviru rekonstrukcije obećalo se:

  • temeljito uređenje kolničke konstrukcije
  • uređenje sustava oborinske odvodnje
  • izgradnja nogostupa
  • uređenje 2 autobusna stajališta
  • izgradnja javne rasvjete

Planirani početak radova vrijednih oko 12 milijuna kuna trebao je biti po završetku turističke sezone 2018. godine. Vidimo da je to bilo obećanje ludom radovanje.

Nas život je ruski rulet” – zaključuje naša sugovornica.

Apeliramo na odgovorne da izađu na teren i pokušaju naći neko riješenje. Dok ne bude prekasno.