Ostalo

Zdravko Srzentić odgovara: PAVLOVIĆU, ĐOKO

Vidim da si mi internetom odgovorio na moja javna pisma i apele vezane za zagađenja koja dolaze iz Luke Ploče. Zapravo nisi odgovorio na te apele. Osjetio si se pomalo prozvanim, što djelomično i je bila namjera pisama.

Kažeš da se mi međusobno razlikujemo po tome koliko volimo ovaj grad. To je najveća istina koju si napisao. Pa ti ga Đoko uopće ne voliš. Šta si ti kao dugogodišnji menadžer u Luci doveo, organizirao, koja si radna mjesta otvorio? Pogledaj tužnu sliku nekadašnje Luke koja je dugo bila okosnica i poluga gospodarstva. Pogledaj otužna lučka skladišta koja zjape prazna, ali dotle rastu gomile ćumura. Zar se menadžer sa cca 70.000 kn mjesečne plaće ponaša na način da zaustavi sve osim ćumura i dovede Luku pred kolaps u kojemu može kazati da nam je u ovoj situaciji jedini spas izgraditi termoelektranu. Hvala ti na uvjeravanjima da bi od termoelektrane živjeli bolje i imali čišći zrak. Slobodno daj otkaz svojim „Prodavačima magle“ Begoviću i Jurčeviću. Vrlo su nespretni, nepripremljeni, ne znaju odgovore na 80% pitanja, koja im postavljaju građani – „neuke ovčice“. Jurčević ide toliko daleko da piše javno da nas gradonačelnik Metkovića g. Božo Petrov straši neprovjerenim podacima, a ekološke studije još nisu gotove. Zar on ne zna da je čak i nama „neukim ovčicama“ jasno da ga treba priupitati: Temeljem kojih nepostojećih ekoloških studija on i ostali „Prodavači magle“ nas uvjeravaju da od TE nema nikakvih štetnih posljedica? Ovo je ipak malo previše podcjenjivanja!!

Dakle potpuno je jasno tko je naš kraj doveo u situaciju da nismo našim mladima stvorili uvjete za radna mjesta i kvalitetni život, a cijelo vrijeme si primao itekako dobru plaću, koja te je trebala stimulirati na takve aktivnosti. Kad kažeš da si vrlo ponosan da je Luka i kad nije imala posla redovito isplaćivala plaće, odmah mi pada na pamet da tu vjerojatno ima mjesta za širu istragu DORHA, jer zaista nema logike da takva firma može redovno isplaćivati plaće, a posao je skoro potpuno blokiran. To hipotetski može samo netko tko je već „nezakonito“ osigurao neke čudne novce, ili ga financira neka čudna tajnovita sila, pa se na kraju pokaže da ta sila želi izgradit mastodont iz kojega će na kraju oni profitirati, a mi „ovce“ ćemo imati bolešćine i smrt?


Nemoj me niti pokušavati posvaditi sa svojim Hercegovcima. Među njima imam mnoštvo iskrenih i dobrih prijatelja i rodbine. Moja kritika ne ide Hercegovcima, ali sam sigurno i legitimno nezadovoljan što ti godinama preferiraš Hercegovce, dok su moji Pločani ostajali kratkih rukava.

Šta se tiče Luka Ploče Gradnje, upućujem te na tekst koji je vrlo dobro detektirao Ranko Barbir na svom Facebook profilu u kojem je prava istina!

Kažeš da je iz svake moje rečenice vidljivo da mi je žao što Luka nije propala. Mogu ti reći da mi je zaista žao da je od nekadašnjeg giganta najviše tvojom zaslugom Luka dovedena pred propadanje. Ali ako i dalje budeš pratio moj blog vrlo brzo ćeš na njemu naći natuknice kako bi se Luka mogla organizirati i procvjetati u punom smislu tako da mladi ne budu izgubljeni, da im se vrati nada da je moguće ostvariti radna mjesta, ali bez tebe. Ti si imao dugogodišnju priliku i nisi je iskoristio.

Kažeš da mi poklanjaš stanove po Londonu i inozemstvu, ako nađem da postoje! Ne znam odakle su izronili stanovi u Londonu, jer ako čitaš moj tekst, ja nisam nigdje spomenuo takve stanove? Valjda je proradila nečista savjest koja ti ne da mira? U svakom slučaju ja javno sa zahvalnošću prihvaćam poklon, samo nemoj da ispadne da su stanovi na tuđem imenu pa se ne budem mogao u zemljišniku uknjižiti!

Veliki dio mog pisma se odnosi na zla koja si već instalirao u Gradu, ali o tim stvarima kao da nemaš volje pisati. Osim notorne laži da s lokacijom Trafostanice nemaš ništa, a dobro znaš da postoje dokumenti iz 2004. kada je dogovorena ova lokacija na tvoj zahtjev i uz tvoju potpunu podršku. Također nas krivo informiraš, da na novom Terminalu tekućih tereta nije predviđeno 12.000 m3 kemikalija, a dobro znaš da smo oko toga lomili koplja još u fazi ekoloških studija, koje si ti na kraju ishodio putem plaćenika tzv. stručnjaka, koji se prodaju za malo škuda.

Šta se tiče strahovlade, preporučujem pismo Vlahe Orepića, kao i istup s mirnog prosvjeda protiv lokacije trafostanice, preporučujem hrabri istup radnika Luke Nina Bogunovića i.t.d.

I na kraju da spomenemo glavni motiv mog pisma, a to je potencijalna izgradnja termoelektrane na ugljen usred Grada, tj u Luci Ploče, našem zajedničkom zavičaju kojega možeš imati samo na jednom mjestu. Tvrdiš da Luka nema novaca (naravno) za investiranje. Ali kažeš, da bi ako dobije šansu investirala u studije. Te studije jasno je, koštaju jako puno novaca, ali bi ti riskirao bez obzira šta bi studije pokazale. Pa naravno da bi riskirao, kad već znaš da imaš stručnjake za pravljenje studija po narudžbi (kao npr. za Terminal tekućih tereta).

Na kraju, ukoliko zaista inzistiraš na stajalištu da je TE dobra za naš kraj, preporučujem preispitivanje savjesti.

Tekst i foto: srza.bloger.index.hr