AKO na spomen Front-End developera u glavi imate stereotip štrebera koji sjedi za računalom i nema društveni život, 29-godišnja Viktoria Družijanić definitivno ne bi spadala u tu kategoriju. Ples, pozitiva i biljni recepti ono je što ju opisuje. Po takvim sadržajima poznata je kao Klaskalica na društvenim mrežama.
U šali kaže da je to ime profila izabrala na sramotan način.
“Još davno sam htjela odvojiti svoj privatni, ujedno i prvi Instagram profil kako bih na njemu mogla objavljivati meni drage trenutke i imati kao digitalni online album. Htjela sam zvučno i vizualno lijepo ime, a neka slova mi imaju lijep oblik, pa sam tako birala. Svašta je tu dolazilo na pamet, ono, leptyrica, bubaswarba, i takvi nazivi. Nešto mi pala na pamet riječ “klackalica”, ali mi se nije sviđalo što ima dva “c” pa ja, luda i nepredvidljiva, promijenim u “s” i eto. Klaskalica”, prisjeća se Družijanić i dodaje da joj to ime odgovara i karakteru jer, baš poput klackalice, nekad je u životu “dolje” s motivacijom, a nekad “gore”.
Viktoria dolazi iz Ploča, a prije dvije godine preselila se u Švedsku radi posla. Danas na Instagramu ima 50 tisuća pratitelja, a na TikToku 70 tisuća. Uglavnom na njima objavljuje recepte na biljnoj bazi, no način kako to izvodi je unikatan, a po njemu ju publika prepoznaje. Sadržaj koji objavljuje je dinamičan, pun plesa, pjesme, ali i kuhanja. Na njezinim reelovima i fotografijama, djeluje, kao da je zuvijek ljeto.
Svog prvog obroka se ne sjeća, ali iskustvo s kuhanjem veže uz baku.
“Ona je uvijek radila jednostavna jela. Kad bi sve počinjalo dinstanjem luka, ja sam imala super važnu ulogu da miješam luk kako ne bi zagorio. Možete mi dodati u životopis da sam profy distanč, kroz smijeh se prisjeća Viktoria Družijanić. Kad dođe ljeto, omiljeno jelo koje priprema je sataraš.
“Svaki moj recept nešto je što već kruži nad mojim kuhinjskim stolom. Recepti nisu kompleksni. Dapače, volim jednostavne i brze recepte pa bih rekla da su mi to dva ključna faktora da recept pretvorim u jelo. Ako moram uprljati više od tri zdjele, to nije za mene”, priznaje Viktoria i dodaje da možda zato ne voli peći torte i kolače.
Nije uvijek bilo bez mesa
Publika ju prepoznaje po receptima bez mesa, iako, kaže, nije tako bilo oduvijek. Prije otprilike pet godina, na biljnu prehranu motivirala ju je tadašnja šefica za koju tvrdi da je kraj široke mesne ponude uvijek birala jela bez mesa, pa je Viktoriu zainteresiralo zašto.
Znatiželja joj se pobudila da i sama krene u taj pothvat, iako nije bilo lako.
“Nisam znala pola namirnica, što kuhati i gdje pronaći mjesta na kojima možeš pojesti nešto bez mesa. Moje su navike bile totalno drukčije i trebalo ih je iz temelja promijeniti. Znalo bi se desiti da ne jedem meso tri mjeseca, a onda navečer, nakon izlaska, slasno smažem kebab jer mi je to bila navika. To smo mi, ljudi, nesavršeni i kompleksni. Slavila sam te male pobjede kao što su upoznavanje neke nove biljne namirnice ili kuhanje jela bez mesa za obitelj”, prisjeća se Viktoria.
Teško joj je bilo i zbog činjenice da meso predstavlja velik dio hrvatskih prehrambenih navika, dok mesna industrija utječe i na klimatske promjene te emisiju stakleničkih plinova.
“Iz tog razloga, ali i zbog potrebe za promjenom prehrambenih navika i smanjenja ekološkog otiska, otkrila sam da dm ima vlastitu robnu marku dmBio kao odgovor”, potvrdila je Viktoria.
dmBio se bazira na ekološki uzgojenim namirnicama bez mesa. Riječ je o vegan friendly proizvodima koji posjeduju certifikate ekološkog uzgoja kako bi kupci bili sigurni što biraju pri kupovini.
Marka je nastala u suradnji s institucijama i nevladinim organizacijama te je dm razvio zelene etikete kao održivo pomoćno sredstvo za ekološku kupnju, što olakšava kupcu snalaženje izravno na polici. Na dm online shopu ekvivalent ovih etiketa je filter „održiviji odabir“. Proizvodi dmBio asortimana su dostupni u svim dm prodavaonicama, kao i u dm online shopu.
“Svatko treba izabrati prehranu prema vrijednostima”
Neke prednosti biljne prehrane koje je Viktoria Družijanić osjetila na svojoj koži su sveopći bolji osjećaj u organizmu. Ali, tvrdi, svatko mora donijeti odluku za sebe.
“Mislim da svatko treba za sebe odabrati onu prehranu koja se podudara s njihovim životnim vrijednostima. U mom slučaju, to je empatija prema životinjama”, otkrila je. Kaže, nikada nije doživjela da ju okolina pokušava vratiti mesnoj prehrani.
“Dapače, doživjela sam da me ljudi pitaju kada ću im napraviti ono svoje ‘maslačak’ jelo ili da im podijelim recept za neko drugo. I bez lažne skromnosti ću reći, nikada se ne razočaraju kada probaju moje jelo bez mesa. Kako bi se i razočarali kada je napravljeno s puno ljubavi i ritma?”, objasnila je.
Publika je prepoznala spontanost ove kreatike, iako ona iskreno priznaje da se uopće ne sjeća kako je priča s Klaskalicom počela.
“Imala sam neki teži period u životu kad nisam imala motivacije ulagati u vlastitu kreativnost, te sam mislila da je neću više nikada imati u onoj količini kao što sam je imala dok sam studirala. Onda se stvorilo razdoblje s viškom vremena i tu sam spojila dvije stvari koje volim: glupiranje i kuhanje. Važno mi je da recepti budu šaljivi jer je dio mog karaktera takav – pomalo luckast i opušten”, prisjetila se Viktoria, ujedno diplomirana anglistica FFZG-a.
Smatra da je prehrana bez mesa tabu tema na Balkanu, ali kaže da nije potrebno biti vegan ili vegetarijanac za jela bez mesa. Dovoljno je biti otvorenog uma i pružiti šansu novim okusima.
“Osobno se ne preferiram deklarirati i ako je nekome lakše da moju prehranu stavi u neku kategoriju nemam problem s tim. Međutim, cilj mi je da ljudi shvate da ne trebaš biti vegetarijanac ili vegan da bi probao smanjiti unos mesa te time uveliko doprinijeti kako našoj planeti, tako i svom zdravlju”, potvrdila je ova influencerica.
“Sve bih, a ne znam kako”
U slobodno vrijeme, Viktoria se opisuje kao svestrana osoba koja bi htjela svašta isprobati, ali ne zna ponekad kako ni otkud krenuti. Voli provoditi vrijeme s prijateljima i obitelji, a opušta ju priroda.
Prije no što ju je publika upoznala kao Klaskalicu, okušala se i u korporativnom svijetu. Dvije je godine radila u inozemstvu u banci, na što ju je motivirala znatiželja. Smatra da je to bio dosadan, operativan, ali koristan posao za nju. Od kolovoza će se ponovo naći u ulozi studentice, i to na prestižnom švedskom fakultetu u Stocklomu gdje će studirati smjer koji uključuje područja UX, UI dizajna i Front-End developinga.