Ostalo

Završen projekt “Prijateljstvom protiv različitosti”

U sklopu navedenog projketa 17 učenika i 4 učitelja iz naše škole, boravili su u Zagrebu od 9. do 13. svibnja. Nastavak je to suradnje u razmjeni učenika koja je započela u ožujku kada su učenici i učitelji iz partnerske škole dr Ivan Merz iz Zagreba boravili u Pločama.

Tijekom petodnevnog boravka u glavnom gradu, naši su učenici imali jedinstevnu priliku upoznati se s organizacijom i načinom rada u partnerskoj školi. Sa svojim domaćinima pohađali su nastavu i provjerili svoje znanje na “nepoznatom terenu”.

Pet dana je našim učenicima (a i učiteljima) jako brzo prošlo. Zadovoljni zbog novih iskustava i prijateljstava, ali i tužni zbog rastanka, naši učenici su se vratili svojim svakodnevnim obavezama. O uspjehu projkta najbolje svjedoče suze u očima na rastanku ali i brojni dogovori o ponovnim susretima već ovog ljeta.


Realizacija ovog projetka ne bi bila moguća bez pomoći roditelja, učitelja i sponzora kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. Posebno se zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Lučkoj upravi Ploče i Turističkoj zajednici Grada Ploča. Hvala i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli u relizaciji ovog projekta. Našim domaćinima OŠ Ivan Mertz veliko hvala na gostoprimstvu. Veselimo se budućoj suradnji!smiley

Centar grada bolje su upoznali kroz orijentacijsko kretanje, tj. ispunjavanje postavljenih zadataka koji su zahtjevali snalažljivost, promatranje i naravno dobru orijentaciju. Posjetili su Sabor i Gornji grad.

Osim navedenog, posjetili su Muzej evolucije u Krapini i dvorac Trakošćan. Posebno je zanimljivo bilo na priredbi povodom Dana škole naših domaćina koja se održavala u parku Zrinjevac. Naša škola je na svom štandu izložila proizvode karakteristične za naš kraj. Izložene proizvode naši spretni učenici su i prodali a od prikupljenih sredstava se počastili pizzom na povratku kući.

Naši učenici su se roditeljima, učenicima i djelatnicima škole domćina predstavili folklorom našeg kraja. Gosti su bili posebno oduševljeni klapskom izvedbom pjesme “Na Neretvu misečina pala” koju su otpjevale naše učenice. U skolpu predstavljanje običaja neretvanskog kraja održana je i radionica pletenje “stura” (prostirki od trske). Prigodom predstavljanje škole domaćinima su uručeni i prigodni pokloni.

Tekst i fotografije: Osnovna škola Vladimira Nazora u Pločama