Ostalo

Zagrebački Neretvani organiziraju humanitarnu akciju ‘Veliko srce za djecu Neretve’ za kupnju sanitetskog vozila

Institut za promicanje i razvoj doline Neretve organizira humanitarnu akciju Veliko srce za djecu Neretve u cilju prikupljanja 500 tisuća kuna za sanitetsko vozilo kako bi se zbog geografske odsječenosti i neadekvatne medicinske skrbi za stanovnike doline omogućilo pacijentima, a posebice onima malima,  brži put do bolnice, prenosi Neretvanski portal.

Razlog za pozivanje svih dobrih ljudi za pomoć dolini Neretve je puno. Među njima je najvažnija činjenica da je najbliža bolnica za stanovnike Neretve udaljena 100 kilometara, a na putu do nje su čak dva međunarodna granična prijelaza. Iz tih razloga put do splitskog KBC-a traje minimalno dva sata.

To je i dvostruko više vremena od gornje vremenske granice tzv. zlatnog standarda za intervenciju, ako pacijent, primjerice, doživi srčani udar, upozoravaju iz Instituta.


Nabavka CTG uređaja za rodilište u Domu zdravlja Metković  također je hitno potrebna jer je riječ o jedinom rodilištu za cijelu dolinu Neretve. Taj uređaj bi omogućio praćenje srčane akcije nerođenog djeteta i trudova majke, što je neophodno za svaki uspješan porod.

Detalji ove humanitarne akcije bit će predstavljeni u srijedu, 10. srpnja u 11 sati u zagrebačkom hotelu International. Organizatori pozivaju sve medije i ljude dobre volje koji su spremni pomoći djeci i žiteljima zelenog bisera Jadrana.