Ostalo

Zadnji susret projekta „Zabavne aktivnosti za podizanje entuzijazma u školi“

comenius program by osnovna škola

Prvi lipnja, ponedjeljak, bio je za našu školu dan nastavka svečarskog raspoloženja kojim smo, povodom Dana škole završili protekli tjedan.

Zadnji susret projekta „Zabavne aktivnosti za podizanje entuzijazma u školi“ u sklopu Comenius Programa multilateralnih školskih partnerstava, zahvaljujući želji učitelja iz partnerskih škola, održava se ponovo u pločanskoj školi. Uzbuđeni i radosni dočekali su ih učenici, kolege i kolegice koji su posjetili njihove škole ali i drugi koji su mogli odvojiti trenutak iz užurbane lipanjske satnice.

Veseli nas da smo baš mi odabrani za dvostruke domaćine tima entuzijastičnih europskih učitelja spremnih dodatno se potruditi kako bi u svojim razredima obogatili školsku rutinu kvalitetnim sadržajima i modernim metodama rada.


Učitelji škola Tomas Garrique Masarik, iz Krmelina, CZ, Mimar Sinan Ilkokulu iz grada Kocaeli, u Turskoj, Jana Bzehwe, iz Katowica u Poljskoj, i Zakladni skole Jura Hronca iz Rožnave u Slovačkoj, pridružili su se našim učiteljima kako bi razmijenili uratke koje je svaka od škola trebala kreirati na temelju zajedničkih, istraživanja, anketa i prezentacija učenika svih škola, vezanih uz projektne teme.

Tako su Slovaci donijeli kalendare obiju projektnih godina sa slikama prirodnih ljepota i spomenika, i grupnim fotografijama sudionika projekta u svim zemljama; Česi su obradili , proučili i prikazali Upitnik o entuzijazmu u školi proveden na početku i na kraju projekta; zadatak poljskog tima bio je zajednički rječnik izraza vezanih uz projektne teme, prikupljeni dojmovi učenika sudionika u Comenius projektu, i prikaz predstavljanja naših aktivnosti u tisku ili na školskim stranicama i blogovima. Turci su na zajednički CD pospremili video uratke vezane za projektne teme koje su svi partneri napravili tijekom rada na projektu!

Zadatak naše škole bio je napraviti priručnik za zdravu prehranu. Pored dodatnih radionica o hrani sa učiteljicama kemije i biologije, satova Zdravstvenog odgoja, dodatno smo proučavali Mediteransku prehranu, koju smo uzeli kao temelj za kreiranje našeg priručnika.

Učitelji gosti s interesom su razgledali izložbu o Comenius putovanjima, prezentacije, ankete i druge materijale koji sadrže podatke o vrijednom radu i nezaboravnim iskustvima. Najdulje ih je zadržao poster s fotografijama koje evociraju njihov posjet Hrvatskoj.

Izložba je popraćena kvizom, pitanjima na koja zainteresirani posjetelj sve odgovore može pronaći na izložbenim panoima. Ova će nam pitanja poslužiti da u zadnjim danima škole, u satovima predaha, na svom školskom hodniku, od izloška do izloška učimo na novi način ponavljati gradivo, i razgledati izložbu.

Počašćeni smo dolaskom reportera Radio Ploča, gospodina Pavića, koji je s velikim interesom popratio što se to ovog ponedjeljka , pored redovne nastave događa u našoj školi. Pozornošću kojom je razgledao izloške, strpljivošću i razumijevanjem koje je ukazao učiteljima i učenicima koje je odabrao intervjuirati, predstavio nam se kao vrhunski profesionalac, a na odlasku smo ga svi zajedno ispratili aplauzom, kao dragog prijatelja!

Marenda je bila „skromna“ – ako se tako može nazvati dvije plate sa sirom i pršutom, masline i fantastičan kruh ispod peke za koji zahvaljujemo Božani, jagode i trešnje i brdo kolača, koje su pripravile vrijedne mame učenika koji su putovali u partnerske škole!

Pored analize i uživanja u razgledavanju razmijenjenih projektnih proizvoda, za čiju kvalitetu možemo uistinu jedni drugima odati priznanje, tema ovog zadnjeg susreta je osvrt na sličnosti i razlike naših obrazovnih sustava, kako bismo nakon dvogodišnje suradnje, šest susreta i uzajamnih posjeta sistematizirali naša usputno stečena saznanja o različitim uvjetima u kojima obavljamo svoju prosvjetarsku misiju.

Na izlete u Split i Mostar, naši će gosti s razumijevanjem za našu obimne i neodložne lipanjske obveze, otići sami. Radu na završnoj projektnoj dokumentaciji u večernjim satima pokušat ćemo ovih dana pridodati i jedno zajedničko večernje druženje s pjesmom i plesom, kakvo svi s oduševljenjem pamte sa našeg prošlog susreta.

Comenius će u našoj školi potrajat dulje od ovog tjedna, i svakako ćemo naći još načina da ispričamo potanko priču o svim aktivnostima i dobicima proisteklim iz rada u projektu, ali i da se, kako je red, iskreno zahvalimo svim pojedincima, organizacijama i ustanovama koji su podržali naš projekt!

Tekst: Darka Šutić
Fotografije: Osnovna škola Vladimira Nazora