Ostalo

Za Yahoo su Ploče još uvijek Kardeljevo!? I ne samo to, nego se nalaze u nepostojećoj županiji

Kad se već najavljuje veliki pad temperature nema onog tko mora/treba na put, a da nije provjerio svoju rutu bar na nekoliko relevantnih prognostičkih stranica. I ne samo na njima, nego s raznih izvora da se uvjeri hoće li ostati zameten u snježnom nanosu.

No i kod takvih rutinski provjera možete naletjeti na nešto što vam ne bi palo na pamet da se uglednim svjetskim portalima može dogoditi. Recimo, na velikom Yahoou rutinskom pretragom i upisima nekoliko gradova dolazite do spoznaje da je 110 kilometara južno od Splita uz more smješten gradić Kardeljevo. Još uvijek. Dok recimo, kad zatražite Ploče, pošalju vas prema županiji Zadarsko-kninskoj (iako je zapravo županija Šibensko-kninska).

Nego vratimo se mi „onim Pločama“, izvorno domaći kažu Ploča („bili smo u Ploči“). Mijenjala su se imena ovog mjesta, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bilo je Aleksandrovo, Talijani su ga u Drugom svjetskom ratu zvali Porto Tolero, od 1945. izvorno je Ploča, da bi u dva navrata 1950- 54, te od 1980-90 nosilo ime Kardeljevo, po slovenskom komunističkom političaru Edvardu Kardelju.


Kako je međutim moguće da grad koji se od 22. studenog 1990. godine zove Ploče u današnje vrijeme napredne tehnologije, satelita i svašta nešto može na svjetskim portalima opet biti Kardeljevo? Ili je Yahoo toliko velik da ga jedno malo mjesto baš i ne zanima toliko, ali čemu onda detaljne informacije vezane za tu mikro-lokaciju…

Ili još bolje zamislite da strani turist ljeti ide automobilom prema jugu Hrvatske na odmor, prođe pored Ploča, a navigacija mu – pokaže Kardeljevo. Možda bi ljetovali u Pločama, ali bi završili 300 kilometara sjevernije, tamo kod Zadra… Možda do ljeta i promijene nešto.

Piše R.R. / slobodnadalmacija.hr
Foto Screenshot