Ostalo

Yahoo, još nije čuo da se Jugoslavija raspala i da se Ploče više ne zovu Kardeljevo

Yahoo, još nije čuo da se Jugoslavija raspala i da se Ploče više ne zovu Kardeljevo. Čitatelj nam je poslao fotografiju zaslona svog ekrana na mobitelu, na kojem redovito dobiva vremensko izviješće. No našavši se u Pločama ostao je iznenađen, kad mu se na zaslonu pojavio natpis Kardeljevo. Iako su Ploče još 1990. promijenile naziv, a Yahoo je osnovan tek 1994. čini se da netko u njihovoj tvrtci koristi zastarjele zemljopisne karte.

Izvorni, najstariji stanovnici ovog grada svoj grad zovu Ploča, što je i izvorno ime ovoga grada. Ime Ploča dato je vjerojatno zato što su stanovnici okolnih mjesta i prvi doseljenici vadili i sušili svoje ribarske mreže na području današnjeg grada ili po otočiću u sredini zaljeva koji ima izgled ravne ploče.
Ploče imaju vrlo “bogatu” povijest promjena svog imena, prvo je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije promijenjeno ime u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, to ime se održalo do II. svjetskog rata, i talijanske okupacije, kada Aleksandrovo postaje Porto Tolero (tal. luka za prekrcaj, a što je banalna istina, jer im je služila za ukrcaj sirovina iz Bosne prema Italiji).
Nakon kraja rata 1945. vraćeno je izvorno ime, Ploča. Grad je od 1950.-54. godine, te od 1980.-90. nosio ime Kardeljevo po jugoslavenskom komunističkom političaru, Slovencu Edvardu Kardelju. U međuvremenu od 1954.-80. prvi put se uvelo ime Ploče, dakle množina prvotnog naziva, koje se vraća u počecima osamostaljenja Republike Hrvatske, već 22. studenoga 1990. godine.

dubrovniknet.hr