Ostalo

Vraćaju se neke mjere: ‘Previše smo se opustili i ponašamo se kao da virusa nema‘

Novozaraženi u Hrvatskoj i dalje se bilježe u dvoznamenkastim brojevima pa ih je jučer u 24 sata registrirano 57. Da će broj padati, teško je vjerovati, tvrde epidemiolozi.

Štoviše, stručnjaci kažu da bismo uskoro mogli doći i do troznamenkastih brojeva, ali i povećanja broja umrlih, osobito ako se ne budemo pridržavali preporučenih mjera zaštite i ako se budemo “okupljali bez nekog ozbiljnog povoda”, piše Jutarnji list.

Sve su to razlozi zbog kojih bi se neke mjere, koje su ublažene ili ukinute nakon prvog udara korone, ipak mogle vratiti, ali isključuje se novi lockdown. Prema nekim prijedlozima, ne isključuje se da bi uskoro maske mogle biti obavezne u svim zatvorenim prostorima, da bi na svadbama ili karminama moglo biti manje ljudi i da bi noćni klubovi mogli neko vrijeme biti zatvoreni ako brojevi i dalje budu govorili da upravo s tih mjesta dolazi veći broj zaraženih.


Također je nužno pojačano praćenje događanja u susjednim državama i dijelom ograničenje “šetnji” bez valjanog razloga. Jer, epidemiološki razgovori sa zaraženima pokazali su da je dio njih išao u šoping u neke susjedne zemlje jer je “tamo sve jeftinije”, odnosno da glavni izvor zaraze nisu dolasci putnika iz tih država.

Kolaps sustava

Naime, svi oni koji su tvrdili, a neki to još uvijek čine, da potpuno otvaranje nakon lockdowna neće bitno povećati broj zaraženih i oboljelih od koronavirusa, pokazalo se, nisu bili u pravu jer su se vodili nekim drugim interesima, a ne zdravljem građana. Ne samo da je više kontakata, što odmah povećava rizik zaraze, nego su bitno popustile i mjere opreza svakog građanina, a to neizbježno vodi do sve većih brojeva. Primjerice, jedna je zagrebačka svadba dokazano “krivac” za 26 oboljelih, a to znači da je gotovo 800 osoba bilo ugroženo ako se primijeni izračun da na svakog poznatog zaraženog dolazi 30 neotkrivenih.

Epidemiolozi tvrde kako su očekivali da će se broj zaraženih nakon otvaranja povećati, ali da je dio razloga i u činjenici što smo se ipak previše opustili, odnosno ponašamo se kao da virusa nema. Zato ih veliki brojevi ne čude, ali ih zabrinjavaju jer bi to moglo dovesti do kolapsa zdravstvenog sustava s obzirom na to da bi sve više pacijenata moglo trebati bolničko liječenje, intenzivnu skrb i respiratore. U smanjenju širenja neće pomoći ni to što je netko prebolio koronavirus jer je malo hrvatsko istraživanje pokazalo da od 24 osobe koje su imale Covid-19, samo dvije ili njih manje od deset posto imaju antitijela koja ih štite od ponovne zaraze.