Grad i okolica

Veterani 4. GBR obilježili 25. obljetnicu obrane juga Hrvatske

Ove godine navršava se četvrt stoljeća agresije na RH. Tim povodom veterani 4. gardijske brigade DNŽ obilježili su 25. obljetnicu neprijateljske agresije na jug Domovine i herojske obrane te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja posjetili su nekadašnje terene u dubrovačkom primorju i Popovom polju. Putem su zapalili svijeće na mjestima pogibije pok. Vlahe Maslovića kod Bistrine i pok. Renata Čovića u Gornjem Zatonu, stradalih krajem studenog i početkom prosinca 1991. godine, tijekom borbi na prilazima Stonu.


Na groblju u herojskim Čepikućama zapalili su svijeće dvojici poginulih pripadnika 4. gardijske brigade koji su tu stradali pok. Ivici Tuzluku i pok. Željku Roguljiću. Kod spomenika poginulim pripadnicima 116. brigade HV pok. Mariju Jadrešku i pok. Peri Šanji, točno na 25. godišnjicu pogibije i zajedno s obitelji zapalili svijeću te su u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio fra Domagoj Volarević, uz asistenciju domaćeg župnika. Potom su sa načelnikom općine Andrijom Šimunovićem posjetili Ravno, koje je tijekom neprijateljske agresije doslovno sravnjeno te oslobođeno 1992. godine. Veterani su tom prigodom posjetili osnovne škole u Ravnom i Hutovu gdje su predali donaciju mandarina za učenike te su zapalili svijeću kod spomenika Nikoli Niki Brajiću iz Ravnog prvoj žrtvi rata u Bosni i Hercegovini kojeg su agresorske snage uhitile u listopadu 1991. godine i zatvorile u logor u Bileći, gdje je zlostavljan i likvidiran. U Hutovu su posjetili zavičajnu kuću gdje su zapalili svijeću kod spomen obilježja braniteljima i civilima iz Domovinskog rata i 2 sv. ratu poginulim u širem području Hutova.

Neprijateljska agresija na jug Domovine započela je u jutarnjima satima 1. listopada 1991. godine, kada je JNA izvela opći napad na dubrovačko područje i to iz ukupno osam smjerova. U zapadnom Dubrovačkom primorju JNA je krenula u napad u dvama smjerovima: Zavala – Slano i Trebimlja – Čepikuće. Slabo naoružani branitelji nisu se mogli oduprijeti nadmoćnijem neprijatelju, a agresor je nadljudskim naporom zaustavljen na Srđu u Dubrovniku te kod zaljeva Bistrina blizu Stona početkom prosinca. Ta crta obrane ostala je nepromijenjena do svibnja 1992. godine kada je HV predvođena 1. i 4. gardijskom brigadom oslobodila taj dio Domovine i deblokirala Dubrovnik. Spomen ploče poginulim braniteljima tijekom neprijateljske agresije od Popova polja do mora u dubrovačkom primorju i danas svjedoče o herojskoj žrtvi branitelja utkanoj u temelje RH.

Udruga veterana 4. gardijske brigade

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi