Ostalo

Veliki uspjeh mladog fizičara iz Ploča: Rad će mu objaviti Phys Rev C.!

Uspjeh je još veći jer se radi o našem studentu Petru Mareviću čiji je znanstveni rad prihvaćen i bit će objavljen u nekom od sljedećih brojeva renomiranog časopisa Physical Review C.

Vjerovatno je on prvi Pločanin kojemu je to uspjelo a sasvim sigurno je prvi pločanski student. O čemu se točno radi pokušao nam je laički objasniti Petar u razgovoru sa vašim urednikom:

“Prvo bih istaknuo da je riječ o uglednom američkom časopisu, tema je prilično aktualna u nuklearnoj fizici, a koautori su dvoje vjerojatno ponajboljih hrvatskih (a i europskih) nuklearnih fizičara (LINK).


Na laički način ću objasniti vašim čitateljima o čemu se tu točno radi. Atomske jezgre sastoje se od protona i neutrona. Izotopi su jezgre s istim brojem protona, ali različitim brojem neutrona. Većina atomskih jezgri je “pravilnog” kuglastog oblika. Čak i među deformiranim jezgrama većina zadržava osnu simetriju pa govorimo o izduženim jezgrama oblika cigare i spljoštenim jezgrama oblika palačinke. Međutim, neke su jezgre toliko deformirane da imaju različite dimenzije u sva tri prostorna smjera (za razliku od npr. kuglastih, kojima su dimenzije u svim smjerovima jednake). Takve su jezgre posebno zanimljive, nazivaju se triaksijalnim i grubo se dijele na gama-krute i gama-mekane. Postojanje jezgri koje bi bile gama-krute na niskim energijama dosad nije eksperimentalno potvrđeno, no početkom 2013. godine jedna je grupa fizičara izmjerila da bi jezgra Ge76 (izotop germanija sa 32 protona i 44 neutrona) mogla biti baš takva. U ovom smo istraživanju primijenili vrlo uspješan teorijski formalizam (tzv. formalizam nuklearnih energijskih funkcionala gustoće) kako bismo opisali strukturu i svojstva cijelog izotopnog lanca jezgara germanija, od Ge72 do Ge82. Proučili smo kako dodavanje neutrona utječe na svojstva jezgara u lancu i reproducirali mnoge eksperimentalne vrijednosti, no u konačnici nismo pronašli dokaze koji bi potvrdili da je jezgra Ge76 doista gama-kruta jezgra.

Ta naša otkrića se naći na stranicama spomenutog članka pod naslovom “Microscopic analysis of shape evolution and triaxiality in germanium isotopes” što smatram svojim velikim uspjehom s obzirom da sam još ipak samo student.”
– naglasio je naš talentirani Pločanin.

Čestitamo Petru i dodajemo link sa najavom članka (i Petrom kao jednim od autora) koji će biti objavljen u tiskanom izdanju: https://journals.aps.org