Ostalo

Veliki uspjeh akcije “Pogledaj brata svoga”: Zoran Milić uselio u novu kuću

Pločanin Zoran Milić ima novu kuću. Rezultat je to akcije “Pogledaj brata svoga” koju je u veljači preko društvene mreže Facebook pokrenula skupina građana. Tada se javnost zgrozila uvjetima u kojima je živio Zoran, bez struje, vode, sanitarnog čvora u obiteljskoj kućici u naselju Stablini na samom ulazu u Ploče. Tek nekoliko mjeseci bilo je dovoljno da se zajedništvom niza aktera lokalne zajednice renovira prostor u kojem živi 48-godišnji Zoran, korisnik Centra za socijalnu skrb Ploče, ili “dobra duša Stabline” kako ga često zovu. Novouređenu kuću blagoslovio je stablinski župnik fra Paviša Norac-Kevo, čime je označen završetak radova.

Podsjetimo, Zoran je osoba kojoj je u potpunosti oduzeta poslovna sposobnost, te se nalazi pod neposrednim skrbništvom Centra za socijalnu skrb Ploče, ali Zoran je i osoba, u svom mjestu i šire, dobro znana svima. Uvijek sa smiješkom na licu, rekli bismo da i voli tu svoju rutinu odlaska u trgovinu, javljanju poznanicima, rutinu koja nama banalna, ali njemu čini cijeli i jedini dnevni raspored. Naizgled običan odlazak po namirnice, ovaj čovjek obogati posebnošću, reći će to za njega svi koji ga znaju. Taj skromni i posebni hod i uvijek po samovolji izabrana, ista odjeća, ono su što čine Zorana prepoznatljivim u njegovu mjestu.

Nositelj ove humanitarne akcije u kojoj se prikupilo više od 60.000 kuna jest Župa Plina-Stablina, na čelu sa župnikom fra Pavišom Norcem. Iznimno dobra suradnja tijekom cijele akcije, gdje je svatko odgovornošću za svoj dio pridonio uspješnom cilju, dogovorena je u siječnju ove godine na sastanku u Centru za socijalnu skrb Ploče, pa su tako akciju za obnovu Zoranove kuće uz župu Stablina “nosili” Centar za socijalnu skrb Ploče, Crveni križ Ploče, Grad Ploče (poglavarstvo), Mjesni odbor Stablina na čelu s glavarom Matkom Zmijarevićem, Facebook grupa “Pogledaj brata svoga”. Uz potpunu adaptaciju unutrašnjosti u Zoranovoj kući je izgrađen i opremljen potpuno novi, dosad nepostojeći toalet s pripadajućom banjom, promijenjeni svi PVC-otvori, te odrađeni radovi na unutrašnjosti prostorija. Donacijama, primjerice, kuhinje i pripadajućeg namještaja Zoran je svoje goste dočekao u potpuno drukčijoj i ugodnijoj atmosferi.


Tijekom radova posebno su se iskazali djelatnici Crvenog križa, uz svesrdnu pomoć konopaša Stablina-Čeveljuša, članovi motokluba “Neretvanski gusari”, te mladi srednjoškolci volonteri. Vodoinstalaterske radove, kao i elektroinstalacijske odradili su Ivan Barbir i Antonio Brnas. Znatnu količinu potrebnog materijala donirala je firma “Toni-Coop“, a PVC otvore izradio Jerko Bjeliš. Za cijelo vrijeme akcije uz Zorana je bila i njegova skrbnica, djelatnica Centra za socijalnu skrb Ploče Lada Doko, a neizmjeran obol svojom suradnjom i zalaganjem dali su i sama ravnateljica Centra gđa Jelena Medak, kao i ravnatelj Crvenog križa Boris Vučković, te novoosnovani klub mladih Ploča. Akciju i izvođenje radova je aktivno pratio i u njima sudjelovao i predstavnik Facebook grupe “Pogledaj brata svoga” Ivica Žderić, pozivajući na sudjelovanje sve članove spomenute grupe.

Zoran Milić danas je sretan čovjek. Bogat u svom siromaštvu zahvalio je svima na pomoći. Svim ljudima dobre volje koji su uvijek dobrodošli u njegov skromni dom.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.slobodnadalmacija.hr i Facebook