Ostalo

VEČERAS UPRIZORENJE ŽIVIH JASLICA Gašpar, Melkior i Baltazar nisu samo Sveta Tri kralja. Njihova je simbolika puno veća

Blagdanom Sveta Tri kralja završava ovogodišnja manifestacija Advent u Pločama.

Punih 30 dana Pločani su mogli uživati u bogatom kulturno – zabavnom programu, rekli bi, nikad bogatijem, a danas će, točnije večeras u 18 sati, ispred crkve Župa Kraljice neba i zemlje – Ploče moći svjedočiti uprizorenju živih jaslica.

Iako ih danas slavimo kao „Tri kralja“, oni nigdje u Svetome pismu nisu spomenuti kao kraljevi, niti se tamo navode imena Gašpar, Melkior i Baltazar.


Najčešće se nazivaju trima mudracima, odnosno učenjacima, a izvorno se u tekstu Evanđelja koristi grčka riječ magoi. Ipak, imena Gašpar, Baltazar i Melkior pronađena su u grčkom spisu iz 500. godine koji je preveden na latinski i općeprihvaćen kao izvor za njihova imena.

Njihovo podrijetlo nije poznato, no vjeruje se da su došli s područja Perzije ili Mezopotamije. Bili su zvjezdoznanci koji su, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu. Teolozi Origen i Tertulijan, koji su djelovali u trećem stoljeću, pridonijeli su stvaranju današnje slike o njima. Origen je protumačio darove koje su mudraci donijeli djetetu Isusu, pa je tako zlato povezao s Isusovim kraljevskim položajem, tamjan s njegovim božanstvom, a plemenitu mast s njegovom smrću. Tertulijan je mudrace prozvao kraljevima na temelju riječi proroka Izaije koji je zapisao: „K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvog sjaja“.

Tri kralja predstavljaju Božju ljubav za sve ljude

Kraljevi Gašpar, Baltazar i Melkior, prema vjerovanju, bili su različite životne dobi i rase, u čemu leži simbolika da svi ljudi, bez obzira na različitosti, trebaju u Isusu prepoznati svoga Boga. Jedan kralj bio je mladić, drugi zreo muškarac, a treći starac, Melkior predstavlja Europu, Baltazar Afriku, a Gašpar Aziju. Njihova imena također kriju simboliku, Melkior na hebrejskome znači „kraj svjetla“, Baltazar dolazi od asirskog izraza „Bel-tus-assar“, što u prijevodu znači „Bog štiti njegov život“, a Gašpar od perzijskog „Kaspar“ što znači „čuvar blaga ili rizničar“.

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi