Ostalo

Važna obavijest: Ako se ne možete prijaviti u e-sustav praćenja nastave prebacite se na druge opcije

Velika većina učenika koji su se tijekom jučerašnjeg dana pokušali ulogirati u e-sustav kako im je savjetovano u školama, da bi prije ponedjeljka provjerili funkcionira li sve, nisu uspjeli. Kako su naveli u Ministarstvu, problema ima jer i na globalnoj razini padaju Microsoftovi servisi. Hrvatska nije jedina.

Problema će vrlo vjerojatno biti i u ponedjeljak, kao i narednih dana u tjednu, no učenike i roditelje moli se za strpljenje i razumjevanje – birali smo zdravlje i sigurnost djece na prvom mjestu – iz toga razloga ne idu u škole. Naime, i iz samog Ministarstva obrazovanja poručili su da očekuju teškoće zbog brojnih korisnika koji će se logirati u e-učionicama.

Hrvatska zbog epidemije koronavirusa prvi put prelazi na digitalni način podučavanja – uz pripremu od samo dva tjedna i činjenicu da se mnogi profesori ipak trebaju priviknuti na novi način funkcioniranja i održavanja nastave. Uz to trebamo voditi računa i o situaciji da u svijetu nismo jedini – mnoge bogatije zemlje s vrlo boljom i dugotrajnim zemljom također će imati problema u e-nastavi.


– Ovo što mi sada radimo je pionirski pothvat jer smo u dva tjedna upogonili sustav u kojemu je više od pola milijuna ljudi u Hrvatskoj, a to nije jednostavno. I na globalnoj razini padaju Microsoftovi servisi, ali mi ćemo za sve imati i tzv. backup verziju. To je ono na čemu radimo i zato treba i discipline i strpljenja, a trebamo biti i solidarni – poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

A pričuvna verzija koju spominje ministrica obrazovanja jest činjenica da će sadržaj, koji će biti i na digitalnim kanalima, biti objavljen na Trećem programu HRT-a za razrednu nastavu i na Sportskoj televiziji za više razrede i srednju školu – dakle ako je nemoguća prijava nastava se prati na tv programima. Uz to će učenici sadržaje za svoje razrede dodatno moći pronaći i na YouTubeu.

Dakle, ako je nemoguća prijava u sustav prebacite se na druge opcije praćenja nastave – zbog toga nitko od učenika neće biti kažnjen niti će dobiti neopravdani sat.

Važno je da djeca prate upute svojih nastavnika iz škola, oni će se najbolje u danim okolnostima prilagođavati situaciji i organizirati se po svojim mogućnostima.

Večernji list