Ostalo

Vakula: Stižu vrućine, ovaj rujan će biti kao rijetko koji dosad

ZA RAZLIKU od uragana, tajfuna i ostalih vremenskih nepogoda koje su tema dana i tjedna u svijetu, u Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend – kao i za nekoliko prošlih – ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

I dok za podrobnije i pouzdanije prognoze za sljedeći vikend još valja pričekati, do petka je gotovo sigurno da će u Hrvatskoj i bližoj okolici prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima.

Toplo kao rijetko kada


Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu jer im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.

Zbog te najviše dnevne temperature, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna – od 1. do 21. rujna – biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, koja je u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća. Srećom, vrlo vjerojatno neće biti rekordno toplo kao 2011. godine.

Do sada kojekako, a sada jedno od najduljih suhih razdoblja 2018.

Premda je količina oborine već na početku mjeseca ponegdje nadmašila neke rekorde, kao primjerice na osječkoj zračnoj luci, a mjestimice je već i veća od prosjeka za cijeli rujan – osim u okolici Osijeka i u primjerice Varaždinu i Koprivnici, u mnogim je mjestima oborine znatno manje nego što je uobičajeno u rujnu, osobito u Dubrovniku, gdje je do sada izmjereno samo oko 3 litre kiše po četvornome metru.

Štoviše, u većini Hrvatske nalazimo se u jednom od ove godine najduljih razdoblja suhog vremena – niza dana bez kapi kiše – ponegdje možda i najduljih. U mnogim mjestima posljednja je oborina posljednji put izmjerena u subotnje jutro 8. rujna, a sljedeća će – ostvare li se trenutačne prognoze – vjerojatno pasti tek sljedeći vikend.

Uživajmo u ljetnom ugođaju, a i relativno toplom moru

Stoga, premda je po klimatološkom izračunu još jedno ekstremno toplo ljeto završilo, uživajmo i sljedećih dana u ljetnom ugođaju i iznadprosječnoj toplini, gdjegod čak i vrućini, koja će zbog jutarnje svježine vjerojatno mnogima biti lakše podnošljiva od one tijekom srpnja i kolovoza. I još ako ste uz more temperature uglavnom od 23 do 25 °C, uz buru, još češće burin, pa i maestral.

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi