Ostalo

Uspon na Bartolomiju i Čaroviće: Novi putopis Miše Glavinića

Bartolomija 233 m
Vrijeme uspona: 40 minuta

Čarovići 632 m
Vrijeme uspona: 1:30

Datum 2.2.2020.
Dok kapetan Bušo nije potvrdio da kiše neće biti nisam se smirio. Neću po drugi put morati odgađati izlet na Pelješac. Ne idemo, kao što se očekuje, na vrh sv.Iliju nega na vrhove Bartolomija iznad Stona i na Čaroviće iznad Putnikovića.


Kako to nisu zahtjevni usponi , a odavno se nije planinarilo, skupilo nas se pedesetak što iz Metkovića, što iz Gradca i Ploča, svakako ne smijem zaboraviti Vrgorca, iz Splita i Ljubuškog.

Staza vodi iz Malog Ston i za četrdesetak minuta laganog uspona stižemo na Bartolomiju – najmoćniju tvrđavu Stonskih zidina. Zahvaljujući Društvu prijatelja dubrovačke starine zidine su većim dijelom obnovljene i otvorene za posjet, a može se primijetiti da je počela obnova i Bartolomije .
Povijest Stona i Malog I Velikog je bogata pa bih vas uputio na link: http://www.ston.hr/?u=stonske-zidine&l=hr&ispis=staticna&id=58&iskljuci=da

Pogled na Ston, Solanu, Stonski Kanal i Stonsko polje je magično lijep. Kolega Jurić je uočio građevinske strojeve na cesti prema Prapratnom što je siguran znak da započinje gradnja pristupih cesta za Pelješki most. Na drugu stranu je pogled na Malostonski zaljev.

Nakon što smo se nauživali krajolika silazimo prema Malom Stonu i malo prije ulaza u mjesto priključujemo se na Zidine i nastavljamo prema Stonu. Hvala Društvu prijatelja dubrovačke starine koji skrbe za Zidine i sv.Vlahu na besplatnoj šetnji Zidinama.

Nakon kratkog zadržavanju u Stonu vozimo se u Putnikoviće. Pokušaj da se autobusom vozimo prema Tomislavovcu – zaseok Ivušići -je propao pa se upućujemo pješke od nekad Zadruge, a danas Muzej.

Nema nam druge nego na noge. Zahvaljujući rodbinskim vezama moju dragu vozi rođak Joško Rabušić do kapelica odakle se odvaja prosječeni put na vrh. Nije samo ona bila u povlaštenoj poziciji , bilo ih je još . Nama ostalima trebalo je sat hoda.

Do vrha je trebalo još pola sata uređenom stazom koju je prokosilo lokalno stanovništvo u ožujku 2017.godine. Akciju je koordiniralo i financiralo DVD-o Putniković trasom po kazivanju starijeg mještanina Pere Baraća.

Nažalost izostao je pogled. Sa južne strane vidio se samo Mljet, a izostao je pogled na Lastovo i Korčulu. Sa sjeverne strane gledamo ispod nas Putnikoviće, Gornju i Donju Dubravu, Prisoje , Đuračiće, a prema zapadu Žuljanu, Trstenik i brdo Čućin. Sv.Ilija je ostao sakriven u oblaku.

Ljudi iz Zadruge su nam omogućili da pregledamo postav u Muzeju vinogradarstva i vinarstva, održali su nam predavanje o povijesti Zadruge i o razvoju vinogradarstva i vinarstva.

Hvala Tamari i Miru na strpljivom odgovaranju na naša pitanja. Impresionirani smo ljepotom prostora kao i izloženih predmeta i preporučio bih svim budućim planinarima i svima ostalima da obvezno posjete Muzej kad ih put nanese na Pelješac.

Na kraju, veliko hvala direktoru Zadruge Jošku Rabušiću na gostoprimstvu i na svim savjetima i uputama koje mi je dao u pripremi ovog izleta.