Grad i okolica

Upoznajte narednika Američke vojske Maria Nikića

Upoznajte narednika Maria Nikica, vojnika vojne policije koji je raspoređen u 510. regionalnu potporu grupi, 7. zapovjedništvo za potporu misija – Rezerva američke vojske u Europi. Narednik Nikic, član operativne radionice jedinice, pomaže u planiranju i koordiniranju obuke i operativne potpore, omogućujući svojoj jedinici bolju podršku ratniku dok se nalaze na području za obuku San Gregorio u Zaragozi, Španjolska, u sklopu vježbi Swift Response i DEFENDER-23. Ovo je druga godina da Nikic sudjeluje u seriji vježbi Defender Europe – piše DefenderEurope na svojim web stranicama.

Misija 510. regionalne potporne grupe je pružanje operativne podrške na bazi za do 6.000 podržanih vojnika i njihove opreme diljem europskog područja. Trenutno, 510. upravlja svakodnevnim operacijama instalacija za oko 1.000 američkih, savezničkih i partnerskih snaga koje sudjeluju u vježbi Swift Response 23. Vježbe poput ove jačaju odnose i temelje se na iskušanim savezima poboljšavajući interoperabilnost i jačajući već uspostavljene odnose s savezničkim i partnerskim zemljama.

DEFENDER 23 je vježba kojom upravlja američka vojska u Europi i Africi, a fokusirana je na strateško raspoređivanje snaga baziranih u kontinentalnim Sjedinjenim Državama, korištenje unaprijed raspoređene opreme vojske i interoperabilnost s saveznicima i partnerima. DEFENDER 23 održava se od 22. travnja do 23. lipnja i pokazuje sposobnost USAREUR-AF-a da brzo agregira američku borbenu snagu u istočnoj Europi, poveća smrtonosnost NATO saveza putem dugodometne vatre, izgradi spremnost jedinice u složenom zajedničkom, multinacionalnom okruženju i iskoristi sposobnosti domaćina za povećanje operativne moći USAREUR-AF-a. U DEFENDER 23 sudjeluje više od 7.000 američkih i 17.000 multinacionalnih pripadnika iz više od 20 zemalja, uključujući, ali ne ograničavajući se na: Estoniju, Francusku, Njemačku, Grčku, Italiju, Latviju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Španjolsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.


Nadodajmo ovome da je Mario Nikić inače Pločanin.

Video: Staff Sgt. Jessica Forester / Photo: Screenshot

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi