Grad i okolica

Uklanjaju se palme s pločanske rive, zbog nametnika još prije otprilike dvije godine ostale bez krošnji! Poznato je što će biti posađeno na njihovom mjestu

Grad Ploče i Komunalno održavanje Ploče započeli su uklanjanja palmi s rive. Radi se o palmama posađenima početkom 70-ih godina koje su već neko vrijeme napadnute nametnicima, konkretno, palminom pipom koja je na isti način poharala brojne druge palme na obali.

Palme su zbog nametnika još prije otprilike dvije godine ostale bez krošnji, a sada je došlo i do truljenja i sušenja debla zbog čega postoji potencijalna opasnost da palme visoke prosječno 7-8 metara počnu pucati, a time stvarati neposrednu opasnost za ljude i imovinu.

„Palme su dio vizure našeg grada 50-ak godina, nešto za što smo svi na neki način sentimentalno vezani, ali sigurnost nema alternativu. Pokazalo se na primjeru niz drugih gradova da palme nisu vrsta koja je održiva i da su iznimno podložne štetnicima. Sadnja novih palmi zbog toga se ne čini racionalnom jer osim što su prilično skupe sadnice, potencijalno opet mogu oboljeti i zato je jedina ispravna odluka ići u uklanjanje“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević, a ovu odluku donijele su stručne službe grada u suradnji s vanjskim stručnjacima s područja hortikulture.


Grad je još ranije osigurao vanjsko sufinanciranje u iznosu od 80 posto za projekt vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, za revitalizaciju šest zelenih zona diljem grada, među kojima je predviđena i riva.

Umjesto palmi, posadit će se autohtona vrsta, puno otpornija na bolesti, štetnike, koja dobro podnosi sušu i posolicu, a to je hrast crnika ili česmina.

Tekst i foto: Ante Šunjić/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi