Grad i okolica

Udruga Vita: „Ove subote Dan narcisa: dođite i podržite žene u borbi protiv malignih oboljenja s naglaskom na rak dojke”

Prve subote proljeća se obilježava humanitarna akcija Dan narcisa sa ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, tim povodom članice udruge Vita i volonterke su danas dijelile narcise i edukativne materijale u javnim institucijama, a sutra će tradicionalno nastaviti i na gradskoj tržnici.


Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Rak dojke najčešća je dijagnosticirana zloćudna bolest u žena, no više nije i vodeći uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Među malignim bolestima već petu godinu zaredom nalazi se na trećem mjestu, nakon raka pluća i debelog crijeva. Dijelom je to rezultat i Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, u sklopu kojega žene u dobi od 50 do 69 godine primaju pozive za mamografski pregled svake dvije godine.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi