Grad i okolica

Učenici osmih razreda na ekskurziji u Istri

Prošli su tjedan učenici osmih razreda pločanske srednje škole, uz razrednike i pratitelje, u okviru višednevne iznanučioničke nastave, posjetili najveći poluotok na Jadranu – prekrasnu Istru.

Veliki autobus pun istraživača željnih zabave uputio se na dugo putovanje.

Prva znamenitost bio je Memorijalni centar “Nikola Tesla” gdje je učenicima približen život najpoznatijeg “otkrivača stvari koje već postoje u prirodi”, genijalnog ekscentrika Tesle. Uz obilazak rodne kuće, posebno je zanimljiva bila prezentacija eksperimenta s visokofrekventnom strujom unutar replike Tesline ispitne stanice.


Sljedeći dan počeo je obilaskom Motovuna, bajkovitog srednjovjekovnog gradića u unutrašnjosti Istre. Učenici su upoznali Velog Jožu, dobrog istarskog diva, ali i saznali ponešto o tartufima, blagu istarske šume.

U popodnevnim satima obišli su Poreč i Rovinj. U Poreču je posebno oduševila slavna Eufrazijeva bazilika iz 6. st., a zanimljivi su i ostatci antičkih ulica i hramova. U Rovinju je neizostavan posjet crkvi sv. Eufemije u kojoj se nalazi i sarkofag ove kršćanske mučenice. Svima je dobro došlo slobodno vrijeme za šetnju čarobnim rovinjskim uličicama u kojima su mnogi pronašli i poneki zanimljiv suvenir.

Sljedeće jutro bilo je rezervirano za obilazak Pule, najvećeg grada Istarske županije. Izgledom i očuvanošću oduševljava pulska arena, 6. po veličini amfiteatar na svijetu. Nakon odličnog ručka u Fažani, brod nas je odveo na Brijune. Divili smo se prirodnim ljepotama otoka i pokušavali uspostaviti kontakt sa životinjama u Safari parku. Posebno ćemo pamtiti slonicu Lanku i 67-godišnjeg papagaja Kokija.

Na putu kući posjetili su još jedan, i to najstariji i najveći nacionalni park – Plitvička jezera. Iskoristili smo sunčano popodne za šetnju do Velikog slapa, najvišeg slapa u Hrvatskoj. Divili smo se bioraznolikosti i čaroliji prirode. U ovo vrijeme jezera su najbogatija vodom pa je i doživljaj slapa intenzivan, a dobro je došlo i osvježenje prije uspona.

Uz želju da nam ovi lijepi dani ostanu trajno u sjećanju, završavamo prigodnim Teslinim mislima:

“Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama. Iako imamo slobodu da mislimo i djelujemo, mi se držimo zajedno, poput zvijezda na nebeskom svodu s nerazdvojnom vezom.”

Tekst i foto: Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića – Ploče

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi