Grad i okolica

Učenici OŠ V. Nazora na 1. mobilnosti Erasmus+ projekta “Capturing sustainable lifestyle in short videos”

“Capturing sustainable lifestyle in short videos” novi je Erasmus+ projekt naše škole koja kao partner surađuje s još dvije partnerske škole, iz Slovačke i Turske.

Šest učenika (Lucija Marinović, Korana Trogrlić, Karla Kraljević, Marija Palameta, Dario Popovac i Petar Bušurelo), uz troje pratitelja (Ivana Pudar Pećar, Monika Bušurelo i Mario Bebek) provelo je 6 nezaboravnih dana na mobilnosti u srcu Europe, u slovačkom gradu Banska Bystrica.

Službeni program odvijao se od 20. do 25. svibnja 2023. te je počeo srdačnom dobrodošlicom domaćina iz privatne osnovne škole u centru Banske Bystrice.


U školi su održane filmske i CRAFT radionice, ali je svima posebno zanimljiva bila kulinarska radionica u kojoj su učenici, učitelji i roditelji udružili snage i pripremili ukusna tradicionalna slovačka jela.

U različitim ekološkim aktivnostima i posjetima učenici su uočavali primjere održivog životnog stila i ekološke proizvodnje hrane. Uz obilaske farmi, izvora ljekovite vode, dvoraca, rudnika, zaštićenih prirodnih područja (UNESCO-om zaštićene Bukove prašume u Karpatima) i ekosela, uspoređivali su način života ljudi u prošlosti i danas te sve dokumentirali uz pomoć zadanih digitalnih alata.
Na kraju radnog tjedna svi su partneri predstavili snimljene kratke filmove koji će biti javno objavljeni na različitim društvenim mrežama (TikTok, YouTube, Instagram).

Osim u Banskoj Bystrici, naš tim proveo je dva dana u Bratislavi i Beču gdje su učenici također snimali i obilaske povezali s temom i ciljevima projekta. Otkrili su da čak 50% površine Beča prekrivaju parkovi i zelenilo što pokazuje da i veliki glavni gradovi mogu funkcionirati u skladu s održivim načinom života.

Prva mobilnost oduševila je sve sudionike i motivirala ih na aktivno i kreativno uključivanje u daljnje projektne aktivnosti.

Cilj projekta je podučiti učenike kako živjeti potpuno održivim načinom života uz razvijanje ekološke svijesti i vještina zaštite okoliša. Uz ekološki cilj, učenici će steći potrebne digitalne vještine za aktivno, promišljeno i odgovorno korištenje medija i društvenih mreža.

Tijekom 20 mjeseci provedbe projekta i suradnje triju škola, promovirat će se internacionalizacija škole, razvoj jezičnih i komunikacijskih vještina i međukulturalna suradnja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, iz programa Erasmus+.

 

Tekst i fotografije: Osnovna škola Vladimira Nazora u Pločama

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi