Grad i okolica

UBGP: “U spomen na naše suborce”

Na današnji dan prije 28 godina Ploče su izgubile Sinišu Musulina, Stipu Štrbića, Albina Ostija i Ivicu Petrovića. Udruga branitelja Grada Ploča 2014. je godine o svojim suborcima napisala tekst koji prenosimo ponovno i koji ćemo prenositi uvijek u sjećanje na njih i da ih nikad ne zaboravimo.

Njihove obitelji i mi, pločanski branitelji, nikada nećemo zaboraviti naše mrtve suborce! Prenijet ćemo to sjećanje svojoj djeci da i oni, poput nas, budu živi spomenik hrabrosti i žrtvi koju su Siniša Musulin, Stipe Štrbić, Albin Osti i Ivica Petrović podnijeli 12. kolovoza 1995. godine. Naša djeca imaju očeve, naše majke imaju sinove, naše žene imaju muževe. Za to su cijenu platili oni, a njihove obitelji plaćaju je i danas.

Na vijest o borbi za položaj na južnom bojištu u zoru dana 12. kolovoza 1995. godine, koji su držali pripadnici 3. bojne 116. brigade Hrvatske vojske, u pomoć posadi položaja “Lipac 2” pohitala je grupa pripadnika te postrojbe, među njima i pokojni Siniša Musulin. U žestokoj borbi položaj je zadržan, neprijatelj, uz žrtve na objema stranama, odbijen. Kad su utihnuli pucnjevi, tijela svojih poginulih suboraca na rukama su iznijeli pripadnici 3. bojne: susjedi, prijatelji, braća po oružju. Sve što su tada mogli učiniti bilo je predati ih njihovim obiteljima da ih dostojno sahrane.


Danas, uoči 28. obljetnice ove tragedije, sve što možemo učiniti jest sjećati ih se onakvih kakvi su bili: veseli, hrabri, dobri, s velikim planovima za život u slobodnoj Hrvatskoj. Poslije oslobodilačke akcije „Oluja“, u pripremama za protuudar na hrvatske snage, želeći vezati dio snaga Hrvatske vojske i time umanjiti njenu borbenu sposobnost na području tzv. Republike Krajine, srpsko-crnogorske su snage napale niz hrvatskih položaja na Južnom bojištu.

Siniša Musulin 1965. – 1995.
Albin Osti 1961. – 1995.
Stipe Štrbić 1954. – 1995.
Ivica Petrović 1971. – 1995.

Neka im je laka hrvatska zemlja. Počivali u miru Božjem.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi