Grad i okolica

UABA Ploče i Grad Ploče polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili Dan antifašističke borbe

Članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Ploča i predstavnici Grada Ploča na čelu s gradonačelnikom Mišo Krstičević odali su danas počast povodom Dana antifašističke borbe paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Spomen parku, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i svim ostalim spomen obilježjima u okolnim mjestima na području grada.

Gradonačelnik je u svom obraćanju istaknuo kako je “antifašizam način života, njegove vrijednosti treba njegovati i prenositi na buduće generacije. Na žalost, svjedoci smo da je u današnje vrijeme antifašistički pokret postao u najmanju ruku diskutabilan u nekom javnom prostoru. Naš je zadatak da branimo istinu jer se više ne možemo pouzdati u to da ostavimo povijest povjesničarima. Naše je da svojim radom očuvamo spomen na one koji nisu više s nama, a dali su svoj doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma i da im s velikim ponosom, ali i osjećajem odgovornosti jer su nam omogućili da živimo u međunarodno priznatoj zemlji mira, demokracije i tolerancije, istaknemo veliko hvala”.

Dan antifašističke borbe praznik je kojim obilježavamo ne samo formiranje prvog organiziranog pokreta otpora u našem dijelu Europe, već i dan kad je započela borba koja će nepune četiri godine kasnije rezultirati oslobađanjem zemlje i svrstavanjem Hrvatske na pobjedničku stranu u 2. svjetskom ratu.


Okupljanje 70-tak partizana u šumi Brezovica kod Siska početak je oružanog otpora nacističkim i fašističkim okupatorima i njihovim domaćim pomagačima, a kroz jedinice Narodno-oslobodilačke vojske do kraja rata proći će pola milijuna hrvatskih građana. Unatoč pokušajima revizije povijesti i relativiziranja partizanskog pokreta kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, činjenice govore da je Hrvatska razmjerno broju stanovnika imala najjači pokret otpora u Europi. One govore da je naša zemlja jednom za sva vremena vratila okupirane i otuđene dijelove nacionalnog teritorija, od Istre, otoka, Rijeke i Zadra, preko Baranje, pa sve do Međimurja.

Činjenica je da su odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a donesenima tijekom i nakon 2. svjetskog rata postavljeni temelji današnje slobodne Hrvatske.

SRETAN VAM DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE!

Tekst i foto: UABA Ploče

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi