Grad i okolica

U tijeku pripreme za sadnju i postavljanje sustava navodnjavanja

Na pločanskoj rivi tijekom svibnja uklonjene su palme koje su zbog nametnika i trulosti nekoliko godina bile bez krošnji, zbog čega više nisu imale dekorativnu funkciju, a zbog mogućnosti pucanja postojala je i opasnost po ljude i imovinu.


U međuvremenu, strojno je uklonjeno korijenje kako bi se osigurale dovoljno velike sadne rupe za sadnju istog broja uzraslih česmina koje će, sukladno odluci struke, zamijeniti palme i biti trajnija i otpornija vrsta s obzirom na lokalne uvjete. Tom prilikom jedna je kamena žardinjera u cijelosti rekonstruirana, zbog oštećenja nastalih isključivo uslijed širenja i prodora korijenja, a taj trošak podnio je Grad Ploče. U bližoj budućnosti, sanirat će se svi oštećeni zidovi i kamena obloga na preostalim žardinjerama.

Izvor Ploče d.o.o. izveo je radove na ugradnji novog priključka za vodu za potrebe sustava za navodnjavanje. U tijeku su radovi na iskopu kamenih površina rive te zemljanih površina u žardinjerama nakon čega će se postaviti cijevi za vodoopskrbu svih žardinjera. Instalirat će se sustav za zalijevanje travnatih površina te ‘kap na kap’ sustav za zalijevanje stablašica. Ovi radovi, sanacija kamenih dijelova te poravnanje zemlje u žardinjerama trebali bi biti gotovi do Maratona lađa.

Sadnja česmina i sijanje trave već pripremljene arle planirani su za kraj rujna.

„Čim vremenski uvjeti budu prikladni, pristupit će se ozelenjavanju rive. Slušamo i poštujemo mišljenje struke i ne želimo da nam se opet dogodi propadanje stabala. Posadit će se već uzrasle česmine stare 12 do 15 godina koje će odmah stvoriti veću ambijentalnu vrijednost prostora te ćemo konačno imati estetski prikladnu rivu. Jednako važno, do Maratona lađa koji je tradicionalno centralno događanje i važno našim građanima, riva će izgledati uredno, dostojno dana i našeg grada“, poručio je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Podsjetimo, hortikulturno uređenje rive financira se kroz sredstva u iznosu od gotovo 400.000 eura odobrena iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojima se sufinancira 80% troškova projekta provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama i kroz koji će se grad oplemeniti sa 6000 novih sadnica i 4 kilometra sustava za navodnjavanje.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi