Ostalo

U POU Ploče predavanjem obilježen Dan borbe protiv ovisnosti o alkoholu

Danas je u Pučkom otvorenom učilištu Ploče, u organizaciji Učilišta, a pod mentorstvom Ivana Karamatića, psihologa Zajednice Pape Ivana XXIII. obilježen Svjetski dan borbe protiv ovisnosti o alkoholu. U izvrsnoj interakciji sa punom salom, prije svega učenika Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, Karamatić je predavanjem i prezentacijom „ Problematika alkoholizma i prevencija“ upoznao sa problemom društveno prihvaćenog otrova-alkohola, pojmom alkoholičar i alkoholizam, zastrašujućom hrvatskom statistikom, zlouporabom reklamne industrije i djelovanjem alkohola na organizam čovjeka, u fizičkom i psihološkom pogledu.

„Jedna od najstarijih, najduže poznatih tvari bio je, i dosada je još uvijek, najraširenije i najopasnije psihoaktivno sredstvo, u najširem smislu rečeno i droga – alkohol. Alkohol pijemo radi smanjivanja briga, tjeskoba i uveseljavanja, tj. da se popravi neko, uglavnom normalno stanje. Zato se pije od proslave rođenja do žalovanja, za sve zgode i svetkovine, gotovo bi se moglo reći – svaka se prilika iskorištava da bi se pilo. Krivo se, međutim, procjenjuje da alkohol u manjim količinama ne šteti organizmu; već nakon jednog do dva pića dnevno dolazi, nakon niza godina, u mnogih ljudi do oštećenja jetara i drugih organa. Znači da već dva decilitra vina, pola litre piva ili 0,5 dl žestice po obroku u prosjeku škodi čovjeku. Alkohol, iako ima i nešto kalorija, ipak ima toliko nuspojava da ga ne smijemo smatrati hranom niti prehrambenim artiklom-niti pivo, niti vino“, kazao je Karamatić. 

Jeste li znali da mladi:


 • Prvi kontakt sa alkoholom imaju najćešće između 12 i 15 godine.
 • Dječaci počinju s pijenjem u 12. godini života, a djevojčice u 14. godini života.
 • 32% dječaka i 22% djevojčica se opilo 3 i više puta do 15. godine života.
 • Samo 5O% roditelja djece te dobi (15 g.) ne odobrava i ne prihvaća pijenje alkohola kod svoje djece.
 • Prvo piće su popili na nagovor roditelja ili rodbine.
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Veliki problem je, kako ističe psiholog liberalan stav društva prema pijenju alkoholnih pića i činjenica da je prvo popijeno piće obično u krugu obitelji. Na pitanje kako roditelji mogu pomoći u prevenciji ove bolesti Karamatić ističe, prije svega:

  • Jasan i negativan stav prema ovisnostima.
  • Otvorena i trajna komunikacija s djecom je NAJBOLJA PREVENCIJA.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  I RODITELJI NE ZABORAVITE, DJECA UČE GLEDAJUĆI, A NE SLUŠAJUĆI. BUDITE PRIMJER SVOJOJ DJECI!