Grad i okolica

U Pločansku luku uplovila Učka, brod koji šest desetljeća prevozi predsjednike

Nekad Podgorka, a danas Učka, unikatni je brod Hrvatske ratne mornarice, star 57 godina, koji izaziva strahopoštovanje. Kamo god uplovi, izaziva pozornost, piše Morski.hr.


– I svjedočili smo da u svim tim lukama različiti vlasnici tih skupih plovila, skupih jahti dolaze da se slikaju i da vide ovaj brod, otkrio nam je Mario Musulin, poručnik bojnog broda, zapovjednik Učke.

Ako tražite luksuz, onda ste na krivom mjestu, ali ima ono što nema ni jedan novi brod. Malo koji brod ima bogatu povijest kao Učka. Na ovom brodu su boravili brojni svjetski državnici, holivudske zvijezde.

U vrijeme Josipa Broza Tita, na brod su dolazili Nehru, Naser, Indira Gandi ili glumačke zvijezde poput Elizabet Taylor, Sofije Loren, Richarda Burtona. U novijoj povijesti Učku je posjetio finski predsjednik, na njemu su plovili hrvatski predsjednici, a sadašnji, Zoran Milanović, njime se koristio i prilikom nedavnog posjeta albanskom premijeru, zbog čega je brod ponovno i dospio u fokus javnosti.

Uz 9 članova posade može primiti najviše 30 VIP gostiju. U danima kada ne prevozi goste, ima svoju jasnu zadaću u središtu za obuku HRM-a.

– Pored svoje temeljne namjene koju sam već spomenuo, a to je potpora rezidencijalnim prevoženjima brod koristimo i za obuku mornara, dočasnika i časnika, a sada će biti korišten i za obuku kadeta koji se školuju na studiju pomorstva na sveučilištu u Splitu, rekao je komodor Damir Dojkić, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRM.

Brod koji je zahtjevan za održavanje, u potpunosti je originalan. Još se na njemu može vidjeti kineska svila ili perzijski tepih. Jedina modifikacija bila je zamjena motora.

– Prije je bilo 3 motora po 2500 konja, a danas 2 motora po 1500 konja, ali se dobila malo duža autonomnost, ekonominčnost broda, a i vidite da brod sam nema nekih vibracija tako da može tiše ploviti inače prije je plovio brzinama preko 30 čvorova, a danas su to brzine do 20 čvorova, objašnjava kapetan bojnog broda Željko Jakus, načelnik odjela za logistiku.

– Brod koristimo i brod mora biti spreman za te osnovne namjene i rezidencijalne zadaće mora biti spreman za pružanje potpore civilnim strukturama. Znači mi smo u mogućnosti i spremnosti kao i sve ostale sastavnice HRM-a za pružanje pomoći u akcijama traganja i spašavanja, ističe kapetan bojnog broda Hidajet Čobo, zapovjednik Središta za obuku.

Jedina stvar koja nije dopuštena na brodu dugačkom 37, a širokom 7 metara, koji je reprezentativni primjer hrvatske brodogradnje, iznajmljivanje je u komercijalne svrhe bez obzira na cijenu koju bi mnogi platili da provedu vrijeme na Učki.

Tekst: Morski.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi