Ostalo

U Pločama obilježena obljetnica akcije ‘Zelena tabla – Male Bare’

Danas je u organizaciji Grada Ploča obilježena dvadeset i pet godišnjica od akcije ‘Zelena tabla – Male bare’, u kojoj je od jugo-vojske oslobođena prva vojarna u Republici Hrvatskoj. U svečanom mimohodu i postrojavanju sudionika Akcije su sudjelovali i veterani iz Metkovića, dva voda prve A satnije ZNG-a Metković i redarstvenici MUP-a PP Metković, koji su te noći bili na Sidrištu i u Malim Barama.

– Prošlo je 25 godina od akcije Male Bare koja je bila prekretnica za Dalmaciju, i ajmo reći i za Hrvatsku, jer je tada osvojena veća količina oružja. Te noći je oduzeto preko pet tisuća cijevi, preko trideset topova razičitih kalibara, ogromne količine mina i različitih topovskih i minobacačkih granata, tromblona, ručnih bacača, raznoga streljiva oko nekoliko milijuna – prisjetio se Akcije tadašnji zapovjednik A satnije ZNG-a, Dane Rendulić te istaknuo da se tada naoružala ne samo dolina Neretve, nego Dalmacija od Sinja do Dubrovnika.

Okupljanje je započelo nešto iza 16:00 sati na Trgu kralja Tomislava u Pločama, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Grada Ploča, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen svim poginulim i umrlim suborcima. Nakon toga su se pod zastavama u mimohodu uputili na mjesto postrojavanja, na Obali dr. Franje Tuđmana gdje je podnešen svečani prijavak Vrhovnoj zapovjednici OSRH Kolindi Grabar Kitarović.


Na današnjem postrojavanju A satnije ZNG-a iz Metkovića nije sudjelovalo pet sudionika te Akcije; Marko Sušak (preminuo), Boro Brečić (poginuo), Renato Čović (poginuo), Željko Ćelić (preminuo) i Marijo Nikolić – Kiš (poginuo).

Tekst i foto: metkovic-news.com