Ostalo

U organizaciji Državnog arhiva Dubrovnik, ASC Metković-Opuzen-Ploče, predstavljena ‘Topoteka doline Neretve’

Jučer je u 17 sati u prostorima Gradske knjižnice Metković u organizaciji Državnog arhiva u Dubrovniku, ASC Metković-Opuzen Ploče predstavljena Topoteka Doline Neretve.

Najmlađa ICARUS digitalna platforma Topoteka nastala je u okviru co:op projekta Kreativna Europa 2014-2018 kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije kulturne baštine. Cilj je Topoteke interakcijom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca koji posjeduju arhivsko gradivo potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva korištenjem interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.Topoteka Dolina Neretve dio je tog projekta. Uspostavljena je u prosincu 2017. godine inicijativom Državnog arhiva u Dubrovniku, Arhivskog sabirnog centra Metković-Opuzen-Ploče, uz suradnju osnovnih škola Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića, Gradskog kulturnog središta Metković i udruge Dobra. U ovoj prilici predstavit ćemo dosadašnji rad i zajedničke aktivnosti koje su urodile s više od 150 javno objavljenih zapisa (fotografija, dokumenata, skica…)

U sklopu predstavljanja održana su predavanja o međunarodnoj digitalnoj platformi Topoteka, digitalnim arhivima i tekućim međunarodnim inicijativama i projekatima posvećenima mogućnostima suradnje i kreativnog predstavljanja kulturne baštine.


Sudjelovali su: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (predsjednica ICARUS Hrvatska), Nikolina Pozniak (ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku), Paulina Šiljeg (arhivistica u Državnom arhivu u Dubrovniku, ASC Metković-Opuzen-Ploče).

Između ostalih, predavanju je nazočila i zamjenica župana DNŽ, Žaklina Marević.

Tekst i foto: www.metkovicnet.com