Ostalo

U Metkoviću osnovana Udruga oboljelih od malignih bolesti ‘Život’

Danas je u prostorijama novotvorenog Edukacijsko-zdravstvenog centra u Metkoviću osnovana Udruga za oboljele od malignih bolesti Život. Cilj Udruge je kroz razna predavanja i radionice, razgovore i savjete, pružati pomoć oboljelima od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Na Osnivačko-izbornoj skupštini prisustvovao je veliki broj zainteresirane javnosti, ne samo iz Metkovića nego i iz cijele Doline Neretve. Za predsjednicu Udruge izabrana je gđa. Zdenka Draženović, njena zamjenica biti će Miljenka Manenica, tajnica je Višnja Doko, a blagajnica Matilda Romić. Osim vodećih funkcija osnovan je i upravni odbor kojeg čine dr. Darka Volarević, mag.farm Paula Kompar, prof. Božena Nikoletić i Barbara Franić, dok su u nadzornom odboru imenovani Boženka Žubčić, Žaklina Marević i Damir Rajić, a za likvidatora je imenovana Višnja Doko. Svi članovi su izabrani jednoglasno.

– Mislim da je ovo vrlo interesantna tema i da će ova Udruga biti vrlo značajna u našem Gradu, a i šire. Odaziv je dosta velik. Ovo je sad početak, osnivačka izborna skupština gdje smo izabrali tijela skupštine, sad to predajemo na registraciju i nakon registracije zainteresirano građanstvo će se moći učlaniti, rekla je predsjednica Udruge Život gđa. Draženović, te dodala da je ovo vodstvo izabrano na mandat od dvije godine nakon čega se nada da će udrugu predati mlađem članstvu.


U znak podrške cijeloj ideji osnivanja jedne takve zajednice, dr. Ankica Džono Boban, djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, održala je uvodno predavanje u kojem je istakla važnost ranog otkrivanja raka te naglasila kako je od velike važnosti iskoristit svaki poziv na pregled jer je rano otkrivanje ključ u liječenju koji može dovesti čak i do stopostotnog izlječenja. O osnivanju Udruge nam je rekla par riječi:

– Pozdravljam osnivanje Udruge to je velika stvar u jednoj lokalnoj zajednici gdje će, uvjerena sam biti jedno druženje ne samo oboljelih, nego i drugih članova koji žele pomoći i zapravo širiti jedan dobar glas, glas koji će birati zdravlje, – pozdravila je osnivanje dr. Džono-Boban.

Slična Udruga u Dolini Neretve dosada je jedino bila Udruga Vita iz Ploča. Njezina dugogodišnja predsjednica gđa. Nataša Peko-Vojnović, kao jedna od inicijatora projekta, također je bila nazočna na osnivanju…

– Udruga Vita djeluje već osamnaest godina, a ja sam na čelu udruge već deset. Prije tri godine se javila ideja za osnivanje slične Udruge u Metkoviću, no tek je sada došlo do realizacije, prvenstvo zahvaljujući gospođi Matildi Romić, koja mi se javila nakon svoje operacije. Sa željom da se stvar pokrene kontaktirala sam gospođu Zdenku a upravo u tom trenutku se dogodilo otvaranje edukacijsko-zdravstvenog centra, tako da se poklopilo nekoliko stvari koje su dovele do ovog osnivanja i na što sam jako ponosna, izjavila je Peko-Vojnović.

Svi znamo da je ova opaka bolest uzela maha i da više ne bira godine, tako da je ovo jedan zaista veliki trenutak za našu zajednicu. Vodstvu Udruge čestitamo na uspješnom osnivanju, pa iako im potajno želimo što manje članstva, u suštini se nadamo da će veliki broj građana prepoznati vrijednost ove inicijative i dati svoj obol na korist cijele zajednice, a servisi portala Metkovic NEWs će im uvijek biti na usluzi.

Tekst i fotografije: www.metkovic-news.com