Ostalo

U Leptirićima nova socijalna usluga

U cilju razvijanja novih izvan institucionalnih usluga u lokalnoj zajednici u Udruzi Leptirići zaposlili smo osobu na puno radno vrijeme. Nova socijalna usluga – usluga organiziranja slobodnog vremena djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te njihovih roditelja osigurava se u cilju razvoja podrške za roditelje, neovisnijeg življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, te direktne pomoći u kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

Projekt će se provoditi od 13.srpnja 2015. do 12. srpnja 2016., a financijska podrška projektu osigurana je kroz mjeru javnog rada “Pomoć sebi i drugima” Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Budući da podizanje djece s teškoćama u razvoju, te briga i skrb o njima kao odraslim osobama s invaliditetom postavljaju razne izazove pred roditelje, oni često zanemaruju vlastite životne potrebe, odustaju od planiranih aktivnosti (primjerice hobija), od socijalnih kontakata… Roditelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom često se nalaze u ulozi skrbnika 24 sata dnevno. Unatoč njihovoj ljubavi prema djetetu briga može biti posebno iscrpljujuća. Roditelji su često emocionalno i fizički umorni. Stoga im je svakako potrebno vrijeme za odmor i opuštanje na način koji njima najbolje odgovara. Prema nama dostupnim podacima 70% brakova se razvede ako imaju dijete s teškoćama u razvoju. To je vapaj roditelja za pomoći na koji kao šira zajednica moramo reagirati u skladu s mogućnostima.


U Leptirićima odlučili smo reagirati ovim projektom kroz slijedeće aktivnosti:

  • prijevoz na grupne aktivnosti i događanja u udruzi
  • obavljanje raznih administrativnih poslova (odlazak na poštu, po lijekove i sl.) i kupovine
  • čuvanje djeteta s teškoćama u razvoju/osobe s invaliditetom prema dogovoru s roditeljima
  • pratnja i pomoć u raznim socijalnim aktivnostima (odlazak u kino, na predstave i sl.)
  • pomoć u održavanju socijalnih veza
  • druženje (odlazak u šetnju, na sladoled, razne radionice u Udruzi za razvoj socijalnih i kreativnih vještina)
  • informiranje građana o potrebama, pravima i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te njihovih roditelja

Osoba zaposlena na projektu je majka djeteta s teškoćama u razvoju tako da će u mnogočemu koristiti sobna iskustva.

Veselimo se novom projektu i vjerujemo u njegovu uspješnu provedbu na radost svih naših članova!