Ostalo

U Baćini se feštalo uz ribu, pjesmu i vino do kasno u noć

Ribarska fešta u Baćini tradicionalno je događanje koje u kolovozu redovito okupi velik broj sudionika, gostiju i posjetitelja. Svi se oni redovito s ove fešte vraćaju s pozitivnim dojmovima, iščekujući iduću godinu i ponovno održavanje.
Ove godine ribarska u Baćini okupila je rekordan broj posjetitelja, a organizator MO Baćina, te posebice sam glavar Duško Grgurinović-Čulak i Anatol Tomašević-Grunf, iako umorni od organizacijskih aktivnosti oko cijelog događanja, ipak sinoc nisu krili zadovoljstvo odrađenim.

“Drago mi je vidit ovo, zadovoljne mištane Baćine, ljude di balaju, a u zraku miris ribe. Baćina živi i nećemo pustit tradiciju. Zajedno s mještanima i sljedeće godine možete računati na baćinsku ribarsku noć”, rekao nam je glavar Dule trčeći od stola do stola vidjeti je li komu što nedostaje.

Pokrovitelj i ove ribarske noći bio je i gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, koji uz predsjednika GV Davora Mihaljevića, posjetivši sinošnju feštu, nije krio zadovoljstvo brojem posjetitelja i uspjehom zabave. Istaknuo je da su ove male mještanske fešte uistinu mjesta gdje ljudi rado dolaze, te da iste bogate Pločansko ljeto, koje je uz aktivnosti Pučkog učilišta, ove godine sadržajno i raznoliko.


Mogla se sinoć osjetiti prava domaćinska atmosfera. Organizator se pobrinuo da spize ima za svakoga, pa su se tako pečene srdele dijelile na tri mjesta, a pohvale za ukus dolazile su sa svih strana.

Spremanje brujeta, crnih rižota i morskih delicija svih vrsta pratila je i zabavna nota pjesme uživo, a glavar Grgurinović, zahvalio se i svim sponzorima, te na poseban način uz bengalke predstavio i ovogodišnju lađarsku ekipu Baćine. Istaknuo je da je to mladost i iskustvo, aludirajući na sve veći broj mladih Baćinaca koji žele sudjelovati u očuvanju tradicije mjesta, ali i iskusna starija budna oka koja ih prate i prenose vrijednosti.

Lađari su tako ponosno izašli pred binu, a publika ih je pozdravila ovacijama.

Također, govor na bini glavar je započeo snažnom čestitkom povodom Dana pobjede,domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, poseban pljesak zatraživši upravo za sve hrvatske branitelje.
Ples se nije prekidao gotovo cijelu noć, a organizator je mislio i na to da ribe ne zafali ni u kasnijim satima, tako da su pečene srdele mirisale i do boravka posljednjeg posjetitelja ispred Doma u Baćini.

Pohvale Glavaru Baćine i ekipi koja je i ove godine pokazala da se dobrom voljom uz malo truda i puno davanja sebe može organizirati i održati tradicija ljetne ribarske noći, dapače učiniti da iz godine u godinu bude još i bolja i posjećenija!