Grad i okolica

U akciji mjerenja šećera, masnoće i krvnog tlaka odazvalo se 54 Pločana

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana zdravlja koja se obilježava 7. travnja provodi se pod sloganom „Zdravlje za sve” jer nas želi podsjetiti na izgradnju svijeta koji bi trebao biti još više usredotočen na očuvanje i postizanje zdravlja svih ljudi. Svatko mora imati pristup zdravstvenim uslugama kada i gdje je to potrebno bez iznimke ili financijskih poteškoća. Smatra se da 30 posto svjetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, a dvije milijarde ljudi je suočeno s nejednakostima u zdravstvu, piše Dubrovački vjesnik.

Povećanje javnog financiranja zdravstva i smanjenje troškova iz vlastitih sredstava unapređuje ciljeve održivog razvoja izvan zdravstvenog sustava. Potrebna su stalna ulaganja u obrazovanje zdravstvenih radnika i otvaranje novih radnih mjesta kako bi se pružala kvalitetna zdravstvena zaštita. Do 2030. godine se predviđa manjak od 10 milijuna zdravstvenih radnika u svijetu.

Zdravstveni sustavi zasnovani na primarnoj zdravstvenoj zaštiti su najučinkovitiji i najisplativiji kako bi se zdravstvene usluge približile svim oboljelima i očuvalo zdravlje. Samo dobro organizirani zdravstveni sustavi će osigurat univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama te zaštiti posebno ranjive skupine (djeca, kronični bolesnici, osobe starije dobi) od izvanrednih javnozdravstvenih kriza i unaprijediti pripravnost za hitna stanja.


„Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo. Gradsko društvo Crvenog križa Ploče pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja kako bi se podsjetili na važnost očuvanja zdravlja i prevenciju bolesti. Tim povodom u prostorijama GDCK Ploče uz pomoć naših volonterki med. sestre Branke Mateljak i ljilje Herceg proveli smo akciju mjerenja šećera, masnoće i krvnog tlaka. Akciji su se odazvale 54 osobe. Nakon kontrole zdravlja dr. med. Petra Rapić održala je zanimljivo i poučno predavanje o visokom krvnom tlaku i kolesterolu“, rekla je Martina Vrankić, ravnateljica GDCK Ploče.

 

Tekst i foto: Ante Šunjić/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi