Grad i okolica

“TREBA MU ODUZETI LICENCU” Tko je dubrovački liječnik koji poziva na bojkot cijepljenja?

Vezano uz naš jutrošnji članak koji su prenijeli skoro svi najčitaniji mediji u Hrvatskoj, a tiče se slučaja oboljele osobe iz Ploča ospicama, podsjetit ćemo na jedan članak o dubrovačkom liječniku koji je otvoreno propagirao protivljenje cijepljenju.


Dubrovački obiteljski liječnik Niko Visković zaprepastio je dio javnosti prošlogodišnjim televizijskim istupom, u kojem se u emisiji “Otvoreno” deklarirao kao izraziti protivnik cijepljenja djece. Visković je tom prilikom s javnošću podijelio uvjerenje da cijepljenje djece uzrokuje pad kvocijenta inteligencije, u nekim slučajevima i autizam te da je taj problem najočitiji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Visković je u razgovoru za Index obrazložio svoje stavove u koje, unatoč dostupnim znanstvenim i medicinskim spoznajama, nimalo ne sumnja. Tvrdi da puno čita i piše i, kako kaže, informira se o medicinskim dostignućima. Međutim, njegovo protivljenje cijepljenju dijelom je, po svemu sudeći, utemeljeno i vlastitim iskustvom.

Nije dao cijepiti ni vlastitu kćer, a ona sad ne cijepi ni svoju djecu

“Među članovima svoje šire obitelji tijekom posljednjih pedesetak godina, mogu detektirati 18 osoba kojima su zabilježene određene neurološke poteškoće koje se mogu povezati s cijepljenjem. I kao liječnik imao sam smrtnih slučajeva svojih pacijenata i slučajeva težih oboljenja koja se mogu pripisati cijepljenju.”, tvrdi Visković. Nije dao ni da mu se cijepi vlastita kćer koja danas, kao odrasla osoba i majka dvoje djece, kaže, nije cijepila ni njegovih dvoje unučadi.

“Naravno da djeca obolijevaju, razbole se i sve to. Ali imaju svoj imunitet, više se pažnje polaže u njihovu zdravu prehranu i neke druge metode dizanja imuniteta i zasad nije bilo nikakvih problema.”, tvrdi Visković.

Iako taj liječnik kaže da je “problem cijepljenja djece prilično kompleksan.”, tvrdi da postoji nekoliko ključnih točaka koje su sporne i, po njemu, nedopustive.

Kao prvu navodi uopće smisao cijepljenja. “Zdravu djecu cijepimo zato da ne bi postala bolesna odnosno da bi bila zdravija, a zapravo ih činimo bolesnijima i podložnima bolesti.”, tvrdi Visković, ali ne iznosi dokaze za tu tvrdnju. Drugo, po Viskoviću je sporna i dob u kojoj djeca primaju cjepivo, kao i način njegova primanja.

Sugerira pacijentima da ne cijepe djecu

“U dobi do 18 mjeseci dječji mozak je najosjetljiviji. A vi ga upravo tada izlažete supstancama koje trajno utječu na njega, umanjuju mu cijeli niz sposobnosti, smanjuju kvocijent inteligencije, a u konačnici i mogu dovesti do autizma. Procjenjuje se da je u SAD-u broj autistične djece u porastu i da je riječ o tri posto te populacije. Da ne govorim o tome da je samo injektiranje cjepiva priča za sebe. Zašto se ono ne daje oralno?” rekao je Visković i dodao da je, uz sve to, jednako problematičan i sastav cjepiva.

“U cjepiva se stavlja sve i svašta, od žive i aluminija do formaldehida. Oni ni za živu glavu ne bi smjeli dospjeti u krvotok, a mi tome izlažemo bebe.”, tvrdi Visković i naglašava kako je u jednom dijelu cjepiva naknadno pronađeno ulje kikirikija, nakon čega su, tvrdi taj dubrovački liječnik, uslijedile generacije alergičara na – kikiriki.

U svakom slučaju, ako ste pacijenti dr. Viskovića, on će vam sugerirati to da ne cijepite djecu.

“Snaga virusnih bolesti opada, ma koliko se god nama nekad činilo da je drugačije. Također, oni se ciklički ponavljaju, što znači da dijelom na njih imamo razvijen imunitet. Famozna svinjska gripa vraćala se pet, šest puta, međutim nije ubila ni približno onoliko ljudi koliko je ubila kao španjolica. To je jedna te ista bolest, isti je virus. Cijepljenje – možda i da. Ali nikako ne beba, nikako ne injekcijama i nikako ne preparatima za koje ne znamo što sve sadržavaju. Takvim sustavom cijepljenja stvaramo više štete nego koristi.”, tvrdi dubrovački liječnik.

Ugledni epidemiolog Kaić: Viskovićevi prigovori su bezvezni

S Viskovićem se, blago rečeno, ne slaže poznati epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Bernard Kaić.

Konkretno, kad je riječ o samom načinu primjene cjepiva, a o čemu se dosta polemiziralo u javnosti, Kaić kaže:  “Za većinu cjepiva koja su u upotrebi u prvim fazama kliničkih ispitivanja analizira se koji je najprikladniji način primjene. I za sva ova cjepiva, čak i prije kliničkih ispitivanja, u pretkliničkim ispitivanjima na životinjama i u prvim fazama kliničkim ispitivanjima na ljudima – na to se pazi. I ako se vidi da cjepivo može postići cilj nekim drugim putem, putem sluznice, gutanjem ili udisanjem, onda se tako cjepivo i pripremi. Za cjepiva koja se daju injekcijom jednostavno se pokazalo da drugi načini primjene nisu djelotvorni. To je razlog zašto se daju injekcijom.

“Primjerice, živo cjepivo protiv rota virusa, dječje paralize i protiv gripe daju se na usta ili uštrcavanjem u nos, a mrtvo cjepivo protiv kolere se pije. I to su jedina cjepiva za koja se pokazalo da su djelotvorna ako se tako primijene. Za sva druga cjepiva – hripavac, difterija, tetanus, mrtvo cjepivo protiv dječje paralize – drugi način primjene osim parenteralnog, u mišić ili pod kožu, nije bio djelotvoran. Tako da je bez veze pričati o tome da je to loš ili neprirodan način primjene cjepiva.”, kaže Kaić.

Živa uklonjena iz većina cjepiva, a ionako nema dokaza da je bila štetna u tako maloj količini

Ugledni epidemiolog pojašnjava kako su prigovori na račun sastava cjepiva potpuno neutemeljeni: “Živu sigurno ne bi nitko rado udisao ni pio. Za živin spoj koji se koristio kao konzervans u cjepivima nema dokaza za to da je u tako maloj količini bio štetan. Desetljećima se koristio i nikome ništa nije bilo. Ali istina je i to da je zbog silnih prigovora živa uklonjena iz većine cjepiva.” Također, Kaiću smatra da možemo biti sigurni kad je riječ o uvozu cjepiva jer se kontrolira ili sastav cjepiva ili dokumentacija o kontroli koju je provela neka druga agencija za kontrolu lijekova, odnosno nacionalno regulatorno tijelo iz države iz koje se uvozi. “Ne pouzdaje se nitko u kontrolu koju je proveo proizvođač.”, kaže naš sugovornik.

“Treba mu oduzeti licencu i uputiti na edukaciju”

Kad je riječ o obiteljskim liječnicima poput Nike Viskovića koji svojim pacijentima sugeriraju to da ne cijepe djecu, Kaić je prilično konkretno rekao: “Evo, ja bih Viskoviću uzeo licencu za samostalan rad, uputio ga na edukaciju i dok ne položi ispite ne bih mu dopustio da radi s pacijentima. To bih učinio svim doktorima koji odgovaraju ljude od cjepiva na temelju nedokazanih pretpostavki, pogotovo na temelju teorija za koje je dokazano da nisu točne. Ako netko pacijentima tvrdi da cjepivo može prouzročiti autizam, tome treba uzeti licencu. Jer on ne zna i nije učio”.

Prijava takvih liječnika Hrvatskoj liječničkoj komori jedino je rješenje, no takvim pristupom šteta je već učinjena pa je tako, kazao je Kaić, do 2010. Hrvatska imala prilično visok postotak procijepljenosti djece za sva cjepiva koja su u programu, dok je on od 2011. u kontinuiranom padu: “Nije taj pad još dramatičan, ali nekoliko postotaka za sva cjepiva u zadnjih nekoliko godina pala je procijepljenost.”

Foto: urednik.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi