Ostalo

Tko i kada treba nositi maske? – objasnio je jutros ravnatelj HZZJ-a Krunoslav Capak

Jutros na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljen je pdatak da je od jučer u 16 sati 46 novooboljelih i da je ukupno 361 oboljela osoba u Hrvatskoj.

Ono što je ovih dana dvojbeno je upotreba maski u javnom prostoru kojih, usput rečeno, nema dovoljno. Evo što je o tome rekao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak:

Obične platnene, pamučne i bilo kakve druge maske vezano uz koronavirus imaju više psihološko značenje i one mogu djelomično spriječiti širenje kapljica i aerosola koji nastaju govorom, kihanjem i kašljanjem, a vezano uz prenošenje drugih bolesti (prehlade, gripe i sl.).


Troslojna kirurška maska ima tri sloja od kojih je jedan plastični sloj koji zadržava vrlo sitne čestice, dokazano je da virus kod dugotrajne upotrebe može prijeći tu barijeru. Zbog toga smo dali preporuku da se kirurška maska koristi kod onih koji su bolesni da bi se zaštitili oni koji to nisu bolesni.

Za pregledavanje pacijenata, za kontakte koje imaju liječnici i drugo zdravstveno osoblje potrebne su drukčije maske (oznake EFP2 i EFP3) koje imaju filtere koje sprječavaju prolaz virusa. Dakle, one su sasvim sigurne ako se pravilno koriste.

Ono što se traži da ljudi nose maske kod ulaska u trgovinu nema smisla kod zdravih ljudi.

Kod onih koji imaju neke simptome, bez obzira je li to obična prehlada, kihanje, kašljanje, dobro je da nose maske jer će na taj način spriječiti prenošenje prehlade ili neke druge respiratorne bolesti, ali nije nužno.

Dakle, mi nismo donijeli preporuku da se nose maske za osobe koje su zdrave niti mislimo da su takve preporuke potrebne, zaključio je ravnatelj HZZJ-a Capak.

izvor: likemetkovic.hr