Ostalo

Tisuće Hrvata u humanitarnoj akciji za pomoć Zoranu Miliću: Nema ni kupaonu ni toalet

Na Badnjak, 24. prosinca 20215., na Facebooku je kreirana grupa POGLEDAJ BRATA SVOGA.

Grupa je u 15 dana dosegla broj od čak 4571 članova, a pokrenuo ju je Ivica Žderić za pomoć Zoranu Miliću koji živi, kako tvrdi, u neljudskim uvjetima u derutnoj kući u Stablini.

“Zorana poznajem od djetinjstva. Živio sam kao dijete u susjednom selu, ista smo župa. Uvijek sam ga obilazio, ali posljednje četiri godine otkada mu je majka umrla, intenzivnije. Ne zaanima me politika niti ičiji interesi. Želim samo da kada dođem vidjeti Zorana, da vidim da živi kao čovjek. On trenutno živi kao da je u 14., 13., ili 12., stoljeću. Bez kupaone i toaleta. Je li to život dostojan čovjeka? Samo mu želim pomoći da živi kao čovjek…”


Nije bilo potrebno puno vremena da se dobri ljudi iz okolice, ali i šire, organiziraju i pomognu ovom čovjeku koliko mogu, ali humanitarna akcija traje i dalje.

“…Da nažalost, peć na drva propušta, jer je dosta godina staro i kad naloži vatru dim izlazi unutar prostorije, umjesto da izlazi kod dimnjak… Više puta sam ga nalazio kako spava u dimu…”, jedan je od komentara u grupi.

zoran-01

Zoran Milić čovjek je na pragu 50 – e i radno je nesposoban. Riječ je o mentalno oštećenoj osobi, a prima i mirovinu te invalidninu, pojašnjava nam ravnateljica Centra za socijalnu skrb iz Ploča, Jelena Medak.

“Nismo mi protiv ove Facebook grupe, i mi želimo pomoći. Ali mnogi ne poznaju zakonske regulative. Zbog zdravstvenog stanja gospodina Zorana Milića, mi raspolažemo njegovim novčanim sredstvima, sve je transparentno i evidentirano te on nije financijski ugrožen. Pet puta tjedno donosi mu se topli obrok iz restorana, i to poveća porcija da mu ostane i za večeru. Jednom tjedno mu se ostavlja “džeparac” s kojim može kupiti što želi, a donose mu se i higijenske i kućanske potrepštine. Dvaput tjedno dolazi osoba koja kupa gospodina Milića. S obzirom da nema kupaone, gospodina Milića kupaju na starinski način.”

Sve ove informacije iz Centra za socijalnu skrb dobio je, potvrdio nam je, i pokretač humanitarne akcije Ivica Žderić. A na to on samo kaže: “Pogledajte fotografije, one govore tisuću riječi. U ovom slučaju – milijun riječi!”

– Zoranu Miliću se pomaže od ranije, još prošle godine nakon ljeta pokrenuta je inicijativa da se pokrene neka akcija u kojoj bi se pomoglo ovome gospodinu, ali morale su se odraditi dvije humanitarne akcije još prije njega. Novac koji ostaje viška iz ove dvije humanitarne akcije pretočit će se za pomoć Zoranu Miliću, a nakon njega na redu je još jedna obitelj kojoj je pomoć potrebna, govori nam Medak.

– Možda Zoran od Badnjaka i ima sve to što tvrde iz Centra za socijalnu skrb, ali kako je taj čovjek živio godinama? Njemu je gotovo 50 godina. Kako ga kupaju ti koji ga navodno kupaju kada je prljav? Kada mu donesem burek on ga ni ne može pojesti koliko mu se želudac stisnuo. Peč pušta, bude puno dima. Bojim se i zapitati kakva su mu pluća. Kada je taj čovjek bio na sistematskom pregledu, zapitao se Žderić.

Na pitanje kako građani mogu pomoći, ako žele, Žderić odgovara:

– Priključite se grupi na Facebooku i pratite događanja i objave. Stavite politiku i ostalo sastrane. Želim samo da se pomogne ovom čovjeku da živi dostojan život!

zoran-02

Tekst: Lidija Draškić / www.vecernji.hr
Foto: Ivica Žderić/Facebook