Grad i okolica

Svjetski dan sindroma Down 2014. – Sutra svi nositi različite čarape!

Ujedinjeni narodi (UN) su 10. studenog 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. ožujka obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindroma (World Down Syndrome Day). Datum 21. ožujka simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Hrvatska zajednica za Down sindrom (HZDS) djeluje na području Republike Hrvatske kao krovna organizacija udruga (Zagreb, Split, Čakovec, Rijeka, Karlovac, Zadar, Osijek, Dubrovnik). Jedan od ciljeva Zajednice je unaprjeđenje kvalitete življenja djece i mladih s Down sindromom (DS), posebno kroz njihovo edukacijsko uključivanje u društvenu zajednicu od najranije dobi.

U RH živi više od 1,500 osoba s Down sindromom (DS) po podacima HZJZ. Oko 60% osobama s Down sindromom su djeca i mladi od 0-19 godina što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i omogućila im duži vijek življenja posebno kroz operativne zahvate srca na koju su djeca s DS-om upućivana kao i sva druga djeca što nije bio slučaj prije 15-tak godina.


Udruge okupljene u HZDS okupljaju više od 450 obitelji, uglavnom s djecom. Udruge nastoje nadopuniti ono što sustav (socijalni, zdravstveni, obrazovni) nije u mogućnosti te podići standard rane edukacije djece kako bi mogla postati ravnopravni članovi društva te pohađati redovne vrtiće i učiti u redovnim školama sa svojim vršnjacima. Ovaj poremećaj vrlo je kompleksan i zahtjeva veliku angažiranost kako obitelji tako i udruga. Naglašavamo važnost logopedskih i defektoloških tretmana te posebnih metoda učenja na čemu aktivno radi naša udruga Leptirići.

Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići poziva sve da nose „Različite čarape“dana 21.ožujka s ciljem podizanja svjesti o sindromu Down. To je jednostavo za napraviti,bez obzira da li ste kod kuće ,u školi, vrtiću, na poslu ili drugdje, pridružite se! Nosite LOTS OF SOCKS i pozovite svoju obitelj, prijatelje i kolege da učine isto.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi