Ostalo

Sveta misa i dokumentarni film povodom obljetnice rođenja o. Ante Gabrića

Na inicijativu Hrvatske udruge Benedikt i Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu, povodom obljetnice rođenja poznatog hrvatskog misionara o. Ante Gabrića, u ponedjeljak, 29. veljače 2016., s početkom u 18 sati u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, održat će se sveta misa, koju će predvoditi don Mato Brečić, duhovnik sjemeništa.

Po završetku svete mise, prikazat će se dokumentarni film „Tamo gdje palme cvatu“ scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović.

”Postao je Indijac i ostao Hrvat…uvijek je govorio da ima dvije domovine, Hrvatsku i Indiju. Gradio je ceste, otimao zemlju Gangesu, podizao naselja, organizirao škole, propovijedao Evanđelje u najudaljenijim krajevima Bengalske prašume… najpoznatiji hrvatski misionar, a opet tako se malo o njemu zna…”, stoji u najavi dokumentarnog filma ”Tamo gdje palme cvatu”.


o. Ante Gabrić2

U filmu se radi o ocu Anti Gabriću, a  snimljen je u Indiji u župi Mariapolly gdje je otac Ante proveo svoje posljednje godine života i svećeništva, te u njegovom rodnom Metkoviću. U Indiji je pokopan s grudom hrvatske zemlje i bočicom Jadranskog mora koje je ponio sa sobom kada je dolazio u Indiju, onako kako mu je i bila želja.

Hrvatska udruga Benedikt