Ostalo

Svečano otvorena izložba fotografija Andriane Glamuzine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pred mnoštvom posjetitelja i u svečanoj atmosferi POU Ploče otvorena je prva samostalna izložba fotografija Pločanke Andriane Glamuzine. Izložba pod nazivom „Gdje Neretva ljubi more“ oduševila je sve okupljene, a time svakako i potvrdila intenciju Pučkog otvorenog učilišta Ploče za daljnjim istraživanjem i prepoznavanjem kvalitete rada fotografa amatera, omogućavanjem prezentacije još uvijek skrivenih radova, te poticanjem građana Ploča na promišljanje o fotografiji i bitnosti trenutka zarobljenog u fotografiji.

Andriana Glamuzina rođena je 16. srpnja 1974. godine. Izrazito ponosna, što često prikazuje i kroz svoje radove, na rodno mjesto Šarić Strugu, očevo rodno mjesto, ali istodobno i jednako ponosna na majčine korijene Dalmatinske zagore, snažnog Sinjskog kraja. Završila je srednju stručnu spremu, svoju kreativnost, trud i upornost pronijela kroz niz različitih poslova, a trenutno svoje iskreno zadovoljstvo pronalazi radom u pločanskoj cvjećari gdje svakodnevno oduševljava ljepotom i inovativnošću.

Ponosan je roditelj dvoje još uvijek maloljetne djece, sina Mate i kćeri Josipe. Obiteljske obveze nisu ugasile njenu ljubav prema fotoaparatu i fotografiji. Još od djetinjstva kada je kaže dosađivala prijateljima sa fotografiranjem, obveze su foto ljubav samo prolongirale, u sada zrelo i ispunjeno razdoblje njenoga života… pa tako već dvije godine intezivno stvara, dolazi do apsolutne erupcije osjećaja i jedne sasvim druge dimenzije.


Andriana Glamuzina, fotograf amater, iskreni je zaljubljenik u sliku, fotografiju, prirodu, rodni kraj i domovinu što osjećamo i pogledom na njene fotografije.

Zahvaljujući modernim medijima svoje fotografije pokazala je široj javnosti, tako se njeni radovi, a sa njima i naša zlatna dolina nalaze na službenim stranicama Hrvatske turističke stranice Croatia full of life, najavama emisija pojedinih televizija, stranicama velikih hrvatskih radio postaja, naravno ne izostavljamo ni naše lokalne stranice i medije.

Iz oka promatrača, recenziju na fotografije dale su Nataša Palac, Milijana Rončević i Lucija Žderić.

„Svaki ljudski život teži ispunjenju sna ili bar približavanju tom snu. Osjećaj ispunjenosti dolazi kada radi ono što volimo, čemu se potpuno prepuštamo,što nas obuzme i odvede u neke visine,dubine… U psihologiji to zovu vrhunski ili oceanski osjećaj. Andriana je ove prekrasne fotografije uhvatila ispunjena baš tim osjećajem. Zato su duboke,iskrene i posebne. Svaka priča svoju priču.“, rekla je Nataša Palac i poželjela svima onu ljepotu osjećaja koju je Andriana imala upravo stvarajući izložene fotografije.

Iako ne stručnjak za fotografije, kako je kazala Milijana Rončević, već samo promatrač koji uživa u viđenom, ne može prešutjeti divotu koju Andriana prenosi kroz svoje radove. „Njene fotografije donose mogućnost vidjeti ljepotu prirode, detalja koji bi možda zbog raznolikosti čitavog okoliša prošle samo primijećeno. Na tim fotografijama se OSJETE mirisi Ušća, ljepota i sanjivost vodene površine, prenese mi pokret i živi osjećaj kretanja pješčanom površinom. Najviše su me se dojmile upravo one fotografije o kojima ne mogu puno reći, na njima je SVE rečeno, uhvaćen je pokret, zauzdana boja zraka i oduzmu dah doživljajem viđenog. Izazovu emocije, divljenje i strahopoštovanje naspram ljepote moćne prirode koju je ona zabilježila na neki poseban, neukalupljen i nekomercijalan način. Taj komadić prirodnog raja i ono što ja osjećam u toj fotografiji postaje MOJE. Svaki dan bogatiji je za nove emocije, u barkama na moru osjetim čitave ljudske sudbine, priču ribara i smjer valova. Ništa u tom trenutku nije prirodnije nego uživjeti se u priču koju fotografija potakne i dati joj neki svoj, osobni, zaplet i kraj. Hvala Andriana na ljepoti koju donosiš i pričama u koje nas pozoveš.“, rekla je između ostaloga Milijana Rončević.

“Večeras sam tu jer našu večerašnju zvijezdu i mene spaja jedna velika strast prema fotografiji. Prije svega, Andriana je jedna od osoba koje su najviše zaslužile ovu izložbu. Ovim putem joj želim zahvaliti za pozitivnost koju unosi u moj život i za sve predivne trenutke koje smo podijelile dijeleći strast. Jednu stvar vas molim, zagledajte se sad u njene fotografije. Pokušajte u njima osjetiti trud koji u njih ulaže, ljubav i strpljenje. Fotografija nije uzeti fotoaparat u ruke i uhvatiti neki objekt. To je puno više i naša Andriana to zna. Osjetite njenu energiju, osjetite što joj je prolazilo kroz misli u tom trenutku. I na kraju, osjetite trenutak koji je htjela zarobiti zauvijek!”, rekla je mlada Lucija Žderić.

Uz glazbenu priču Paole Plećaš , Maria Čovića, Lucije Kraljević i druženje uz prigodan domjenak, svečanost predstavljanja zaokružila je upravo autorica zahvalom ravnateljici i djelatnicima POU Ploče na ideji, organizaciji i pomoći u realizaciji prve samostalne izložbe fotografija. Njene riječi: “Svaki pogled je kadar u kojem možete pronaći nešto lijepo zato gledajte i uživajte u svakom trenutku “, službeno su otvorile izložbu, čaroliju mora i Neretve.

Iskreno nam je zadovoljstvo što smo prvu samostalnu izložbu ovih sjajnih fotografija organizirali upravo u POU Ploče, a Andriani od srca želimo da ovaj osjećaj kojeg sada nosi u sebi, zadrži zauvijek.