Grad i okolica

Susretu duhovnih zvanja Doline Neretve, iz koje potječe oko pedeset svećenika i oko sto časnih sestara koji svoje službe obavljaju diljem svijeta

“Ovdje smo na ušću. Svako od nas ima svoj put. Jedan je izvor. Svi naši putovi susreću se s jednim izvorom, a to je Krist, koji se udostojao svoje poslanje povjeriti nama, slabim i krhkim ljudima. Zahvalimo Gospodinu za duhovna zvanja, župama iz kojih potječemo, roditeljima, djedovima i bakama, našim korijenima, za vrednote koje su živjeli u nesklona vremena za vjeru, i nama ih predali, budimo poticaj mladima za duhovna zvanja”, poručio je splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, na misnom slavlju sa biskupima i svećenicima iz Neretvanskog dekanata u crkvi Kraljice neba i zemlje u Pločama, na III. Susretu duhovnih zvanja Doline Neretve, iz koje potječe oko pedeset svećenika i oko sto časnih sestara koji svoje službe obavljaju diljem svijeta.


Nadbiskup Barišić podsjetio je kako se 29. srpnja slavio blagdan sv. Marte, a papa Franjo je nadodao sv. Mariju i sv. Lazara. Kao što je poznato, bili su to Isusovi prijatelji kod kojih je odsjedao. Referirajući se na evanđeosku pripovijest o Lazarevoj smrti i uskrsnuću, istaknuo je kako Isus riječima “Dignite kamen s groba” i “Odriješite ga” i nas uključuje u njegovo oživljavanje. Zapitao se koliko ima pokopanih, a živih? “U našoj obitelji i našim zajednicama nekoga prekrižimo, pokopamo, odbacimo. Isus nas želi uključiti da možemo biti. Uvjet je da nas zahvati svojom ljubavlju. Tko ljubi prelazi iz smrti u život, oživljava i druge. Danas želimo zahvaliti Gospodinu za dar koji smo primili od njega, preko krštenja pa dalje”, rekao je.

“Prije je bilo više zajedništva, danas ga, na žalost, sve manje ima i u obiteljima. Postali smo individualci. Zato je crkva uvijek u dinamičkom pokretu, nosi je snaga evanđelja, Duh Sveti daje joj svježinu, čini je modernom i suvremenom. Nismo ni svjesni koliko je Gospodin velik i koliko ima povjerenja u nas. Želi nas uključiti u svoja čuda, napraviti sudionicima svojih čudesni djela. Odgovorimo mu u potpunosti, bez rezerviranosti i zatvorenosti da nas može učiniti bogatijim i jačim znakom svoje djelatne i milosne prisutnosti”, rekao je i zahvalio se svim župnicima i svećenicima koji su”život svoj, srce i dušu dali ovom čovjeku”.

“Što bi bile Ploče bez don Petra Mikića?”, upitao se nadbiskup Barišić i izazvao ovacije vjerničkog puka u crkvi. Zahvalio se također i don Anti Antunoviću i sadašnjem župniku don Anti Bitunjcu, kao primjerima dobrih svećenika, a pohvalio je i vjernike koji svjedoče Radosnu vijest. “Gospodin s nama računa, s nama želi raditi divne stvari”, poručio je.

Pločanski župnik don Ante Bitunjac zahvalio se svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja otajstva našeg spasenja. “Bez vas dragi vjernici laici, nema ni nas, potrebni ste nam vi i vaše molitve. Gospodin zove, to je neupitno, mladi trebaju smoći hrabrosti i snage, a za to je potrebna molitva”, rekao je don Ante.

Prva dva Susreta duhovnih zvanja Doline Neretve organizirana su u Metkoviću i u Vidonjama, a iduće godine domaćin će biti župa Gospe Snježne u Vidu, 27. srpnja, odnosno zadnja subota u mjesecu srpnju.

 

Tekst i foto: Ante Šunjić/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi