Ostalo

Stiže li koronavirus s pošiljkama iz Kine?

U strahu su velike oči, zabrinutost od potencijalne zaraze koronavirusom toliko je snažna da brojni ljudi s velikim oprezom gledaju i na naručenu robu koja poštom dolazi iz Kine. Predmeti, garderoba, parfemi, tehnika, raznorazne sitnice, sve naručeno preko platformi eBay, Wish, Alibaba i drugih izazivaju bojazan kod naručitelja.

Zbog toga mnogi od njih neotvorene pakete bacaju u prvi kontejner. Neki su nam Splićani naveli kako su pošiljke prvo sterilizirali, a ima i onih koji će ih na duže vrijeme, neotvorene, u vrećici, dok korona po svijetu odradi svoje, držati sa strane, na sigurnom, izoliranom mjestu. Brojni s ovakvim upitima dolaze u ljekarne, raspituju se kod svojih liječnika, u svakom slučaju strepe od svega što im s kineskog tržišta stiže na kućna vrata. Razloga za zabrinutost ipak nemaju.

Naš vodeći stručnjak dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuje kako straha od pošiljki s kineskog područja nema. U sada najeksponiranijoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji smatraju kako se pakete s kineske adrese bez straha može primati i otvarati te sadržaj koristiti.


– Na temelju dostupnih podataka smatramo kako je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude preko poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa preko poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta, njegovanjem oboljeloga. Ili manipuliranjem s bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi – veli uvaženi stručnjak.

Svi do danas poznati koronavirusi, veli dr. Kaić, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS, te onaj što je unatrag sedam godina uzrokovao MERS, prenose se izravnim bliskim kontaktom. Dakle kapljičnim putem, i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete, što znači da vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela. I što zanima brojne naručitelje paketa s kineskog područja, ni za jedan od njih nije utvrđen prijenos preko poštanskih pošiljki.

– Imajući u vidu sve što je poznato o novom koronavirusu i otprije poznatim koronavirusima, smatramo da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv – veli dr. sc. Bernard Kaić.

Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi