Ostalo

STEM revolucija iz fizike u Srednjoj školi fra A.K. Miošića u Pločama

U utorak, 15.svibnja 2018. našu školu posjetio je gospodin Hrvoje Mesić, bivši voditelj labaratorija za demonstracijske projekte na odsjeku za fiziku zagrebačkog PMF-a.

U našu školu došao je na poziv profesora Lukanovića ispred Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike Dubrovačko-neretvanske županije za srednje i osnovne škole.
Gospodin Mesić, iako je sada službeno umirovljenik, aktivan je diljem Hrvatske. Poznajemo ga kao popularizatora fizike i jednog od najboljih eksperimentatora u Hrvatskoj.


U našoj školi održao je predavanje za učenike trećih razreda gimnazije, a glavna tema bilo je ionizirajuće i neionizirajuće zračenje. Predavanje nam je dalo odgovor na neka pitanja koja su nas svakako zanimala, kao npr. koliki je intenzitet zračenja mobitela i ostavlja li posljedice na naše zdravlje. No, vrhunac cjelokupnog druženja su svakako bili eksperimenti koje je gospodin Mesić izveo. U razgovoru smo saznali da je u životu napravio oko 1200 pokusa. Učenici naše škole imali su priliku vidjeti oko 20 pokusa iz različitih polja fizike od kojih je svaki bio zanimljiv i poučan na svoj način.

Sigurni smo da je ovaj susret ostavio lijepa iskustva u našim učenicima te ih potaknuo i usmjerio na daljnji rad na STEM poručju (znanost, tehnologija, inžinjerstvo i matematika) koje svakako uzima maha u posljednje vrijeme, postaje sve bitnije i popularnije.
Zahvaljujemo gospodinu Mesiću na ovom posjetu, želimo mu i daljnji uspijeh u radu te se nadamo skorom ponovnom susretu.

I za kraj, ako se pitate hoće li čitanje ovog članka ostaviti posljedice na vaše zdravlje, odgovor je ne.
Do sad znanost nije dokazala negativan utjecaj tehnologije na zdravlje (jer se radi o tzv. neionizirajućem zračenju), no radi prevencije svakako je poželjno što manje izlaganje zračenju.

Tekst: Lucija Žderić / Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama
Video: Tina Cvijanović / Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama
Fotografije: Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama