Ostalo

Sretan Vam Dan neovisnosti!

Danas je Dan neovisnosti koji se u Hrvatskoj obilježava 8. listopada jer je toga dana 1991. godine Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Povodom današnjeg dana u Hrvatskom saboru će se održati svečani prijem predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović čestitala je današnji dan:


Ovo je dan kada se s poštovanjem sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju tog povijesnog cilja, počevši od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja, koji su tih dana hrabro podnosili najteže agresorske udare. Državna je neovisnost kamen temeljac naše slobode. Neovisnost je prvi uvjet da bismo uspješno gradili demokratsko, pravedno i uspješno društvo i da bismo imali dostojno mjesto među narodima i državama Europe i svijeta.

I predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović svim hrvatskim građankama i građanima uputio je čestitku u povodu obilježavanja Dana neovisnosti:

“Odluka kojom je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. jednoglasno raskinuo sve državnopravne veze s bivšom državom i proglasio neovisnost Republike Hrvatske, bila je i povijesna i hrabra i neizbježna. Dugo pripremana agresija protiv Hrvatske već je bila započeta, ali je u svoj svojoj ružnoći izbila nakon ovog važnog datuma. Za svoju smo se slobodu morali boriti godinama, uz velike i bolne žrtve. Stoga još jednom izražavamo duboku zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, posebno se sjećajući onih koji su svoje živote dali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Nikad ih nećemo zaboraviti i gradit ćemo našu domovinu tako da bude dostojna njihove žrtve, da bude doista onakva kakvu su sanjali, kakvu smo svi sanjali”, stoji u čestitci hrvatskim građankama i građanima.

Čestitao nam i Google

Inače, ako ste već nešto danas “guglali” primjetili ste hrvatsku zastavu na Google-ovoj naslovnici.

Na taj način iz Google-a obilježavaju hrvatski Dan neovisnosti, a klikom na “doodle”, otvorit će se niz linkova s poveznicama na ovaj praznik.

Ovo ne iznenađuje jer je Google poznat po svom načinu obilježavanja svih značajnijih i manje značajnih događaja i obljetnica. Danas će naslovnicu najpoznatije internet tražilice krasiti upravo hrvatska zastava uz prekrasnu pozadinu Plitvičkih jezera.

Sretan Dan neovisnosti želi Vam i Neslužbena stranica grada Ploča!