Ostalo

Srednjoškolci u Saboru

Naši učenici susudjelovali su na Četvrtoj simuliranoj sjednici Sabora Republike Hrvatske i zastupali Klub dr. Franje Tuđmana. Tema Četvrtog zasjedanja je bio Zakon o turističkim zajednicama.

Učenici: Nera Andrijašević, Tea Burić, Karla Martičić-Giljević , Rafaela Odžak, Nikola Prce, Vedrana Sršen i Nikolina Žderić su u okviru zakonske procedure predložili nekoliko amandmana od kojih je prijedlog da se 10% iz boravišne pristojbe izdvoji za obuku ljudi i nabavku opreme i sredstava za suzbijanje eventualnih ekoloških katastrofa u Jadranskom moru.

U obrazloženju ovoga amandmana učenici navode podatke Hrvatskog zavoda za statistiku koji govori o 17%-om udjelu turističke industrije u ukupnom BDP-u Hrvatske. Kroz usvajanje ovog amandmana Vlada RH se obvezuje novim zakonom regulirati ovu problematiku, a time i dodatno zapošljavanje kapaciteta u brodskoj industriji.


Naši učenici su bili izuzetno dobri govornici, a predloženi amandman je postao sastavni dio usvojenog Zakona. U daljnjoj proceduri Zakon će biti proslijeđen Vladi RH na razmatranje.

Lijepo je bilo vidjeti ih u posve novoj i drugačijoj ulozi, u saborskim klupama kako sigurno vladaju zadanom problematikom, a i nadati se da će nakon završenog školovanja imati priliku i biti među onima koji će uspješno voditi našu Hrvatsku.

Čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima prof. Draženi Oršulić-Šuman (Hrvatski jezik) i prof. Anti Ćopi (Politika i gospodarstvo).

Tekst i fotografija: Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića