Grad i okolica

Smokvama financirao studentske dane, danas Tomo Ostojić izvozi i na azijsko tržište

Mladi inženjer agronomije, Tomo Ostojić, djetinjstvo je proveo u malom mjestu Peračko Blato, na Baćinskim jezerima kod Ploča, u kojem je mnogo više stabala smokava nego li stanovnika. Tradicionalna orijentiranost smokvarstvu odredila je i Tomin životni put. Kada je s toplog juga preselio u Zagreb kako bi studirao agronomiju, studentski budžet popravljale su mu, pogađate, smokve iz njegovog “malog mista“. Čim je diplomirao, tamo se i vratio te je danas ponosni vlasnik OPG-a. Na certificiranom ekološkom gospodarstvu za proizvodnju ekoloških svježih smokava i proizvoda od svježih i suhih smokava, dio uroda s dvjestotinjak smokvinih stabala starih 30-40 godina prerađuju u suhe smokve. Proizvode i dvije vrste smokvenjaka – voćni i pikant, te umak i džem od smokava. Na tržište su 2015. izbacili i energetske pločice na bazi suhih smokava. Osim u Hrvatskoj, proizvodi iz Peračkog Blata traženi su i u Njemačkoj, Austriji, a izvoze ih čak i na azijsko tržište.

“Prve paketiće suhih smokava pakirao sam i prodavao u Zagrebu, još kao apsolvent. Bili su to ujedno i prvi novci koje sam sam zaradio i koji su mi olakšali skroman, studentski život, no bio je to ujedno i jak motiv da ustrajem u svojoj ideji da se vratim u svoj kraj i nastavim tradiciju proizvodnje smokava, koja postoji od kada i Peračko Blato. Vođen idejom da u životu želim raditi ono što uistinu volim, 2009. godine sam krenuo u posao sa smokvama“, kaže nam vlasnik OPG-a Tomo Ostojić. U deset godina postojanja, u svoj proizvodni pogon ulaže konstantno. Prvo što je nabavio bila je sušara, bez koje ne bi niti mogao pokrenuti posao, dok je pneumatsku prešu za smokvenjake izradio sam, prema vlastitoj ideji. “Od samog početka moja poslovna filozofija temelji se na tome da moram biti drugačiji od konkurencije. Od proizvoda, sastava, sirovina, pa do dizajna ambalaže, uvijek sam težio tome da sve bude jedinstveno, drugačije, nešto novo i to se pokazalo kao glavni element prosperiteta firme.  Nadalje, kroz Program ruralnog razvoja iz tipa operacije 4.2.1. isplaćeno nam je nešto više od 200 tisuća kuna za ulaganje u modernizaciju pogona za preradu smokve odnosno opremanje postojećih objekata. To nam je uvelike povećalo preradbene kapacitete te nam omogućilo novi iskorak u poslovanju“, kaže Tomo Ostojić.

Na pitanje što je, po njemu, pozitivno u hrvatskoj poljoprivrednoj priči, odgovara: “Za razliku od 2015. godine financijski instrumenti za predfinanciranje i financiranje samih projekata u poljoprivredi su mnogo povoljniji. Kao pozitivno bih svakako izdvojio i Program ruralnog razvoja, koji je dao snažan pomak u podizanju standarda poljoprivredne proizvodnje. Smatram da Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Tolušićem, radi dobar posao. Pomaci su vidljivi, kao i uvođenje reda u poljoprivredi, no posla je tu još mnogo“, kaže Ostojić. Prodaja proizvoda s OPG-a Ostojić najvećim se dijelom odvija kroz turizam. “Za sada smo razvili 15 proizvoda te smo ušli u različite tržišne niše. Razvoj proizvoda u prvom redu baziramo na potrebama kupaca, s ciljem da naši proizvodi svima, bez obzira na platežnu moć, budu dostupni. Uvijek inzistiramo i na kvaliteti proizvoda, što donosi i rast kvantitete“, kaže poduzetnik čija je najveća želja napraviti novi proizvodni pogon koji bi bio inovativan spoj eko proizvodnje i turizma. “Moja je ideja da jedan dio proizvodnog pogona uredimo za prijem gostiju i degustacije naših proizvoda te izravnu maloprodaju“, kaže Ostojić, koji je aplicirao i na natječaj za podmjeru 6.2. ”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području’‘.


Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi