Ostalo

Sjećate li se rokera Rafe? Nećete vjerovati čime se danas bavi

Rafu pamtimo kao neizmjerno simpatičnog mangupa, rokera koji je osvajao srca curica i bakica osobito tijekom reality shova Story Supernova Music Talents na kojem je i 2003. pobijedio. Tada je Rafael Dropulić imao 20 godina, a za Story.hr je otkrio gdje je i što radi danas, 13 godina kasnije.

Rafaelu Dropuliću bilo je tek 15 godina kad je osvojio prvo mjesto publike na festivalu pjevača u rodnim Pločama. Šira Hrvatska upoznala ga je pet godina kasnije, na natjecanju ‘Story Supernova Music Talents’ na kojem je pobijedio. Svi su mu predviđali put rastuće slave, no to baš nije išlo tako.

Rafael je nakon toga doduše još izdao singl ‘Ja sam Rafo’ koji ga je dodatno proslavio i koji je dobio srebrnu ploču, a potom je osvojio drugo mjesto publike na Splitskom festivalu. Dao se odmah i na snimanje prvog albuma, no nakon toga naprasito prestaje njegov svijet pod svjetlima reflektora, barem što se glazbe tiče. Na malim se ekranima pojavio još samo u reality showu ‘Farma’ 2008. godine, a kolika je ta njegova karizma govori činjenica da je i tu odnio pobjedu! Potom se za njega opet nije čulo sve donedavno, kad je na Laudato TV počeo voditi emisiju ‘Blagosljevljen tek’.


Slava mu nije donijela mir
Danas je Rafael sretno oženjen, sa suprugom Marinom živi u Zagrebu i zaposlen je kao viši stručni referent u Odjelu za turizam. Na pitanje zašto se povukao iz svijeta glazbe nakon prvog snimljenog albuma ‘Mangipe’, Rafael odgovara: ‘Htio sam malo odmoriti od showbizza, produbiti odnos s Bogom, završiti fakultet. Doslovno se godinama uopće nisam bavio glazbom. Iznimka su dvije duhovne pjesme mog prijatelja i brata Zvonka Palića Jonathana ‘Dođite i vidite’ i ‘S Petrom naših dana’ koju su zajedno s nama snimili Zorica Kondža i Apostoli mira. Neko vrijeme sam svirao i u crkvenom bendu te u molitvenoj zajednici. Al to je sve onako za dušu, ništa profesionalno’.

Kako kaže, tek kad se povukao pronašao je unutarnji mir, slavu je doživio samo kao ‘dosadnu nuspojavu’. ‘Nikad nisam maštao o slavi. Maštao sam o bendu, koncertima, muziciranju, kreiranju video spotova, druženju s umjetnicima, zapravo o svemu onome što mi je nedostajalo u Pločama jer sam odrastao u generaciji koj se furala na nogomet, a ja sam bio umjetnička duša. Glazba je moju generaciju zaobišla. A slava… slavu ću sutra možda opet živjeti, pa prekosutra više neću, al’ moje mišljenje o slavi uvijek će biti isto. To je dosadna nuspojava uspjeha i ništa više od toga. Ne baviš se npr. glazbom ili sportom zbog slave. Baviš se nečim jer to voliš, a slava je nešto što se kad tad dogodi ako si u nečemu dobar. To se ne može izbjeći. E sad, netko u tome uživa, a nekome je to naporno. Ja sam ovaj drugi i zato sam se maknuo od svega. Da tako kažem bilo je previše ‘slave’, a premalo glazbe pa sam se udaljio. Možda da je bilo obrnuto…’, kaže ovaj osebujan ‘glazbenik u duši’.

Poruka mladima
Mladima željnima slave poručio je: ‘Slava nije nešto čemu bi čovjek trebao težiti. To je čista ispraznost, a može biti i pogubna za čovjekovo zdravlje i život. I naravno, nema tu sreće. Slava nikome nije donijela sreću. Ne kažem da nema slavnih a sretnih ljudi, samo želim naglasiti da im sreću nije donijela slava. A ako ti se slava kojim slučajem dogodi treba znati da je to velika odgovornost pa ju na taj način treba i koristiti za neko veće dobro.’

Duhovni put
Zanimao nas je njegov duhovni put jer Rafael svoju vjeru uvijek u posvuda ističe, i živi. ‘O tome mogu cijelu knjigu napisati. Tu sam imao dvije faze. Prva faza je bila traženje ‘pravog puta’. Počela je kad sam imao 17 godina. Tada sam puno čitao i istraživao nadnaravno i nevidljivo, jer sam bio uvjeren da postoji nešto više i veće od nas i ovog. Negdje oko dvedesete godine sam nakon predanog traženja i više znakovitih potvrda dobio milost spoznaje da je Isus Krist moj put, a Katolička crkva majka koja će mi pomoći da ga bolje upoznam. I tada je počela druga faza koja traje i danas, a trajat će doživotno – suobličavanje svog života s Isusovim. I to nije nimalo lak put, al je definitivno puno lakši nego neki drugi, a nagrada je velika’, ističe Dropulić.

I njegova supruga Marina, s kojom je u braku pet godina, aktivna je u crkvi. ‘Brak nam je oboma svetinja, a oboje smo aktivni u katoličkom pokretu koji se zove Neokatekumenski put te nekoliko puta tjedno imamo aktivnosti vezane za zajednicu’, kaže Rafael.

Emisija ‘Blagoslovljen tek’
Uz posao višeg stručnog referenta, Rafael na Laudato TV uređuje i vodi emisiju ‘Blagoslovljen tek’ koja ga ispunjava. ‘To je emisija za sve dobne skupine koja ide u goste ljudima koji osim što dobro kuhaju imaju i snažno svjedočanstvo vjere. Radi se o vrlo zanimljivim pričama i zanimljivim ljudima. Imam i super ekipu s kojom radim pa se i dobro zabavimo’, ispričao je za kraj Rafael Dropulić.

Tekst i foto: G.A. / www.story.hr